Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кои в културата не отвориха заради новите мерки

Големи институции не успяха да въведат навреме новото изискване за „зелен сертификат“

Националната галерия - Двореца засега остава затворена. Снимка: Площад Славейков - Кои в културата не отвориха заради новите мерки

Националната галерия - Двореца засега остава затворена. Снимка: Площад Славейков

Първият ден от въвеждането на задължителните „зелени сертификати“ за всички дейности на закрито завари много от институции в културата неподготвени – и немалко от тях затвориха за неопределено време, докато въведат необходимата организация. Причината – заповедта бе обявена на 19 октомври, а на 21-и влезе в сила.

Музеят за история на София, Националният исторически музей и филиали на Националната галерия няма да посрещат посетители днес, 21 октомври. Причината е, че там все още търсят варианти да се подчинят на заповедта на здравното министерство за „зелен сертификат“, според която достъп до залите им имат само посетители с документ за ваксинация, преболедуване или негативен Ковид-тест.

Все още не е обявено кога ще бъдат отворени за посещения. Музеят за история на София въведе алтернатива за всички желаещи да посетят постоянната им колекция – виртуална обиколка в осем от залите на сградата. Национална галерия – Двореца засега остава затворена, работят „Квадрат 500“ и Музеят на социализма. На 21, 22 и 23 октомври те са с работно време от 10 до 18 ч. За неопределено време затваря НИМ, заедно с филиалите Боянска църква и кораба „Радецки“. Земенският манастир, който също се управлява от институцията, няма да работи само на 21 октомври.

Вижте още: КУЛТУРАТА ПОД ВЪПРОС: ДА РАБОТИ ИЛИ ДА ЗАТВАРЯ

На 20 октомври затвори и Националният археологически музей. Посетителите може да се завърнат в залите му след 1 ноември.

Софийската градска художествена галерия, където все още може да се разгледа изложбата с фотографии на творбите на Кристо и Жан-Клод, ще работи нормално, но предупреждава посетителите си да носят необходимите документи.

Софийска филхармония продължава нормалната си дейност, на 21 октомври предстои концерт със солист цигуларя Светлин Русев и диригент Саша Гьотцел. В дните на симфоничните и хорови концерти в зала „България“ от институцията осигуряват мобилна лаборатория, където слушателите без сертификат могат да се тестват (цената на теста е 20 лв.).

Операта не планира да отменя представления, на 21 октомври ще се играе балетният спектакъл „Огненото птиче“. Театрите също продължават работата си без промяна.

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ В ЕВРОПА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах