Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Десетте най-красиви библиотеки в света

 - Десетте най-красиви библиотеки в света

„Можем да си седим в библиотеката и в същото време да бъдем във всички краища на света“, казва английският философ Джон Лабок. А Хорхе Луис Борхес твърди: „Винаги съм си представял рая като библиотека“. Английският фотограф Уилям Прайс и историкът Джеймс Кембъл обиколиха цялата планета, за да създадат книгата „Библиотеката: Световна история“. Вижте кои са десетте най-красиви от тях.

1. Манастирът „Страхов“ в Чехия

Богословската зала в манастира „Страхов“ в Прага, Чехия (1679). Обликът на тази библиотека носи следи от края на 1720 г., например фрески в стил рококо. Колекцията от глобуси е много характерна черта на старинните библиотеки: демонстрацията придава авторитет на собствениците им.

Library1

Колекцията от глобуси придавала авторитет на собствениците на библиотеки.

2. „Малатестиана“ в Италия

Библиотека Малатестиана в Чезена, Италия (1452). Принадлежала е на херцозите на Малатеста. Според средновековната традиция книгите са били приковани към железен прът, прикрепен към скамейките за четене. Книгите били скъпи и редки, така че предпазните мерки не са били излишни.

Library2

Книгите са били приковавани към скамейките, за да не бъдат откраднати.

3. Храмът Миа-дера в Япония

Зала за будистки сутри в храма Mия-дера в Оцу, Япония. Храмът е построен през XV век, а сандъкът за съхранение на свитъците сутри е създаден през 1602 г. Сандъкът представлява осмоъгълен трезор и се завърта около оста. Този тип дизайн е изобретен в Китай.

Library3

Книжните свитъци се съхраняват в този осмоъгълен съндък.

4. Манастирът „Свети Флориан“

Библиотеката на манастира на Св. Флориан в Австрия (1750) е малка, но таванът й е украсен с фреска от Бартоломео Алтомонте и е прочут със сцената „Брачен съюз на добродетелта и мъдростта, сключен с помощта на учението на Свети Августин“.

Library4

Таванът на библиотеката е рисуван от голям майстор – Бартоломео Алтомонте.

5. Aбатство „Aдмонт“ в Австрия

Библиотеката на абатство „Адмонт“ в Австрия е построена през 1776 г. от Джоузеф Хубер и е изписана от художника Бартоломео Aлтомонте. Това е една от най-големите манастирски библиотеки – дължината й е 72 метра.

Library5

Това е една от най-големите манастирски библиотеки в света.

6. Кралскит колеж в Англия

Библиотеката на Кралския колеж в Кеймбридж е основана през 1448 г., но е придобила съвременния си вид в средата на XVII век. Именно тук е създадена системата с отделения: книжните рафтове делят пространството като паравани и създават възможност на читателите поне частично да се усамотят.

Library6

В тази библиотека за първи път книжните лавици са били подредени като паравани.

7. Националната библиотека на Финландия

Проектирана е като библиотека на университета в Хелзинки от немския архитект Карл Лудвиг Енгел и е завършена през 1845 г. след смъртта му. Външният вид на сградата – част от ансамбъла на Сенатския площад – е образец на неокласиката.

Library7

Библиотеката е завършена след смъртта на архитекта, който я е проектирал.

8. Колежът „All Souls“ в Оксфорд

Книжната колекция на библиотеката към колежа „All Souls“ в Oкфорд, е завещана на най-стария университет в Англия от губернатора Кристофър Кодрингтън през 1710 г. Специално крило построили за нея през 1751 г. и го украсили със статуя на дарителя във вид на римски генерал.

Library8

Статуята е на дарителя Кристофър Кодрингтън, изобразен като римски пълководец.

9. „Жуанина“ в Португалия

Библиотека „Жуанина“ в Университета в Коимбра, Португалия, е кръстен в чест на крал Жоао V Великодушни, който събрал тази колекция през 1728 г. и построил за нея грандиозно бароково помещение.

Library9

Библиотеката е кръстена на дарителя си крал Жоао Великодушни.

10. Абатство „Уиблинген“ в Германия

Библиотеката на монастира във Уиблинген, Германия (1744 г.) е с размер 23×11 метра и е изработена изцяло от дърво. „Мраморните“ колони са всъщност боядисани и след това изписани с фрески, статуите също са дървени.

Library10

Библиотеката е изработена изцяло от дърво.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС