VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кои са Горските чеда в „Игра на тронове“?

Коренната раса във Вестерос има важно значение за света на „Песен за огън и лед“

Горските чеда са коренното население на Вестерос. - Кои са Горските чеда в „Игра на тронове“?

Горските чеда са коренното население на Вестерос.

В четвърти епизод на седми сезон на „Игра на тронове“ Джон Сняг заведе Денерис в пещера под Драконов камък и, отвъд искрите, които видяхме да пробягват между двамата, ѝ показа древни рисунки на Горските чеда, които преди хиляди години се обединили с Първите хора, за да се бият с общия враг – Белите бродници. Двамата видяха и мистериозни символи, издълбани в стените, които припомнят навика на немъртвите да подреждат части от трупове в правилни кръгли форми. Крис Лонгридж от сайта „Диджитал спай“ обяснява кои всъщност са Горските чеда – и какво трябва да знаем за тях.

Чедата са предчовешка раса от малки, магически създания, населявали Вестерос преди да стане отделен континент. Те споделяли земята с великаните и, навярно, с всички малки животни и птици. Най-общо – били лицето на хармонията и единството. Боготворели природата и издълбали зловещите лица по стволовете на язовите дървета като онова в Зимен хребет, наричано от Нед Старк „дървото на сърцето“.

Около 12 хиляди години преди началото на „Игра на тронове“ Първите хора пристигнали във Вестерос от Есос и започнали изсичането на горите. Около две хилядолетия двете раси били във война, по време на която Горските чеда чрез магия потопили сухоземната връзка между двата континента.

Язово дърво с лик, изсечен от Горските чеда

Накрая обаче се стигнало до примирие и изковали Мира, след като се срещнали на Окото на боговете. За Чедата останали горите, а Хората населили откритите пространства.

Преминали нови две хиляди години в относителен мир, преди Белите бродници да се появят от далечния север, а Горските чеда и Хората да се обединят, за да ги отблъснат. Тази война кулминирала в издигането на Вала от Бран Строителя – с помощта на Чедата – което спряло Бродниците, където са.

Но в сезон 6 на „Игра на тронове“ разбрахме, че вината за съществуването на Белите Бродници всъщност е на Горските чеда – те превърнали човешки мъж в оръжие (Краля на нощта), но то се обърнало срещу тях. Това навярно обяснява защо те толкова много искаха да помогнат на Бран да се пребори с Бродниците, когато живите мъртви нахлуха в пещерата на Триоката врана.

С известна доза сигурност можем да предположим и че целият им вид е бил заличен в същата битка, в която умря и Ходор.

Има и два символа, които продължават да се появяват – спирала (кадърът горе) и кръг с линия през тях.

„Това са модели, които имат мистично значение за Горските чеда – казва Дейвид Бениоф. – Не сме напълно сигурни какво означават те, но спиралните мотиви са важни в много култури в нашия свят, така че има логика това да важи и в този свят.“

Според Лонгридж обаче Дейвид Бениоф и Дан Уайс все още не са решили какво да се случи, но посочват връзка между двата вида – спиралите.

И не на последно място – продуцентите провокират огромна група фенове, като нас, които се опитват да интерпретират значението на знаците…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС