Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кои са най-добрите романи за 2016-а

Национален фонд „13 века България“ обяви номинациите за наградата си

Недялко Славов получи с „Камбаната“ наградата „Хеликон“, сега е номиниран и за Роман на годината. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова - Кои са най-добрите романи за 2016-а

Недялко Славов получи с „Камбаната“ наградата „Хеликон“, сега е номиниран и за Роман на годината. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Шест книги са номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Един от претендентите е „Камбаната“, която в края на миналата година донесе на автора си Недялко Славов втория му приз „Хеликон“, а сред кандидатите има само една жена – Мария Станкова – след като дами спечелиха последните две статуетки „13 века България“.

Журито за настоящото издание на конкурса е в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов, а претендентите са избрани сред романите, издадени през 2016-а и кандидатствали пред Фонда.

Сред номинираните има един носител на наградата – Васил Георгиев. Той спечели отличието с книгата си „Апарат“ през 2014-а, а сега може да го получи за втори път с „Екс орбита“.

Недялко Славов и Христо Карастоянов са вече ветерани в печеленето на друга от най-престижните литературни награда у нас, „Хеликон“ – и двамата имат по две, като Славов получи втората си за „Камбаната“, номиниран и сега за Роман на годината. Преди дни „Камбаната“ получи и „Цветето на Хеликон“, приза за най-продавана българска книга.

Всички шест номинирани за наградата тази година са:

„Екс орбита“, Васил Георгиев, ИК „Хермес“

„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров, изд. „Сиела“

„А Бог се смее“, Мария Станкова, изд. „Лексикон“

„Последната територия“, Момчил Николов, изд. „Сиела“

„Камбаната“, Недялко Славов, ИК „Хермес“

„Послепис“, Христо Карастоянов, изд. „Жанет 45“

На 11 май от 18,00 ч. на официална церемония по връчване на отличието в Литературен клуб „Перото“ едно от тези заглавия ще бъде удостоено с голямата награда.

Последните два лауреата на отличието бяха жени – Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Здравка Евтимова с „Една и съща река“. Преди това наградата са печелили „Лятото на неудачниците“ от Галин Никифоров, „Физика на тъгата“ от Георги Господинов и „Апарат“ от Васил Георгиев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90