Кои са най-добрите романи за 2016-а

Национален фонд „13 века България“ обяви номинациите за наградата си

Недялко Славов получи с „Камбаната“ наградата „Хеликон“, сега е номиниран и за Роман на годината. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова - Кои са най-добрите романи за 2016-а

Недялко Славов получи с „Камбаната“ наградата „Хеликон“, сега е номиниран и за Роман на годината. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Шест книги са номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Един от претендентите е „Камбаната“, която в края на миналата година донесе на автора си Недялко Славов втория му приз „Хеликон“, а сред кандидатите има само една жена – Мария Станкова – след като дами спечелиха последните две статуетки „13 века България“.

Журито за настоящото издание на конкурса е в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов, а претендентите са избрани сред романите, издадени през 2016-а и кандидатствали пред Фонда.

Сред номинираните има един носител на наградата – Васил Георгиев. Той спечели отличието с книгата си „Апарат“ през 2014-а, а сега може да го получи за втори път с „Екс орбита“.

Недялко Славов и Христо Карастоянов са вече ветерани в печеленето на друга от най-престижните литературни награда у нас, „Хеликон“ – и двамата имат по две, като Славов получи втората си за „Камбаната“, номиниран и сега за Роман на годината. Преди дни „Камбаната“ получи и „Цветето на Хеликон“, приза за най-продавана българска книга.

Америка за България

Всички шест номинирани за наградата тази година са:

„Екс орбита“, Васил Георгиев, ИК „Хермес“

„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров, изд. „Сиела“

„А Бог се смее“, Мария Станкова, изд. „Лексикон“

Bookshop 300×250 3

„Последната територия“, Момчил Николов, изд. „Сиела“

„Камбаната“, Недялко Славов, ИК „Хермес“

„Послепис“, Христо Карастоянов, изд. „Жанет 45“

На 11 май от 18,00 ч. на официална церемония по връчване на отличието в Литературен клуб „Перото“ едно от тези заглавия ще бъде удостоено с голямата награда.

Последните два лауреата на отличието бяха жени – Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Здравка Евтимова с „Една и съща река“. Преди това наградата са печелили „Лятото на неудачниците“ от Галин Никифоров, „Физика на тъгата“ от Георги Господинов и „Апарат“ от Васил Георгиев.

ДС