Кой, ако не извънземна раса, стои зад монолита в Юта?

Американци успяха да локализират мистериозния обект в пустинята и тръгнаха да се снимат с него

Същият монолит е засечен и на кадри в Google Earth през 2016 г. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм - Кой, ако не извънземна раса, стои зад монолита в Юта?

Същият монолит е засечен и на кадри в Google Earth през 2016 г. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм

48 часа отне на първия американец да намери точното местоположение на мистериозния метален монолит в пустинята Юта. На 23 ноември Департаментът по публична безопасност съобщи в интернет за появата на необичайния обект сред червеникавите скали, но умишлено пропусна да съобщи координати, за да не насърчава авантюристите. Опасенията им бяха, че хора, които не познават добре района, може да се изгубят в пустинята и да се изложат на опасност.

С това Департаментът се надяваше, че ще държи любопитните настрана, но на 25 ноември вече се появиха снимки на потребители в Инстаграм, гордо позиращи до 3,6-метровия монолит. Намерили са местонахождението му благодарение на „Гугъл карти“ и са споделили точните координати в интернет. От тогава някои стигат дотам, че да пътуват шест часа с кола през нощта и да изминат опасния път през пустинята, само за да видят с очите си обекта с неясен произход, пише Би Би Си.

Вижте още: МОНОЛИТ КАТО ОТ „КОСМИЧЕСКА ОДИСЕЯ“ НА КУБРИК СЕ ПОЯВИ В ПУСТИНЯТА ЮТА

Все още няма доказателства дали скулптурата не е пратена на Земята от извънземни, нито дали създателят ѝ е фен на „2001: Космическа одисея“ на Кубрик. Някои предположиха, че монолитът е там поне от три до пет години, позовавайки се на детайлно проучване на архивни снимки и видеа на терена от 2016 г. Едва на 18 ноември тази година скулптурата бе забелязана и подробно разгледана по време на преброяване на дебелороги овни от въздуха.

Фантастико

Дейвид Сърбър е първият, който се снима до металния монолит. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм

Ако оставим настрана предположението, че монолитът е дело на извънземна раса, някои експерти предположиха, че е концептуална творба на Джон Маккракен. Това обаче усъмни някои историци на изкуството, предвид факта, че Маккракен си отива през 2011 г. Галеристът на скулптора Дейвид Цвирнер първоначално потвърди тази информация, но от галерията бързо го опровергаха и вместо това предположиха друга теория – това е скулптура, създадена от друг автор в чест на Маккракен.

Потребителите на социалните мрежи излагат още едно предположение – обектът е инсталиран от артистката Петеция льо Фонхок, която не само изработва скулптури, прилични на тотеми, но и ги поставя на тайни пустинни локации. Освен това в миналото Льо Фонхок е живяла и работила в Юта. Пред „Артнет“ тя признава, че е обмисляла пустинята Юта като локация за следващото си произведение, но не може да поеме отговорност за творбата, която понастоящем буни духовете в интернет.

Анди Мерит, британски артист, познат със скулпторите си на открити пространства, казва, че когато видял монолита в Юта, решил, че е дело на „артист или на богаташ с фантазии за „2001: Космическа одисея“.

Има толкова много артисти, които създават неща на необичайни места, особено в Америка – коментира Мерит, който се кани да „фосилизира“ къща, като излее в стаите смес и след това направи модел на празното пространство. – Дори в моите творби винаги искам да направя нещата на необичайни места. Ако вземете това, което някой е направил в Юта – приемайки, че зад него стои артист – и го поставите на друго място, като публичен площад например, то ще бъде много по-малко интересно. Самият пейзаж всъщност е акцентът.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от David Surber (@davidsurber_)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах