Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой, ако не извънземна раса, стои зад монолита в Юта?

Американци успяха да локализират мистериозния обект в пустинята и тръгнаха да се снимат с него

Същият монолит е засечен и на кадри в Google Earth през 2016 г. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм - Кой, ако не извънземна раса, стои зад монолита в Юта?

Същият монолит е засечен и на кадри в Google Earth през 2016 г. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм

48 часа отне на първия американец да намери точното местоположение на мистериозния метален монолит в пустинята Юта. На 23 ноември Департаментът по публична безопасност съобщи в интернет за появата на необичайния обект сред червеникавите скали, но умишлено пропусна да съобщи координати, за да не насърчава авантюристите. Опасенията им бяха, че хора, които не познават добре района, може да се изгубят в пустинята и да се изложат на опасност.

С това Департаментът се надяваше, че ще държи любопитните настрана, но на 25 ноември вече се появиха снимки на потребители в Инстаграм, гордо позиращи до 3,6-метровия монолит. Намерили са местонахождението му благодарение на „Гугъл карти“ и са споделили точните координати в интернет. От тогава някои стигат дотам, че да пътуват шест часа с кола през нощта и да изминат опасния път през пустинята, само за да видят с очите си обекта с неясен произход, пише Би Би Си.

Вижте още: МОНОЛИТ КАТО ОТ „КОСМИЧЕСКА ОДИСЕЯ“ НА КУБРИК СЕ ПОЯВИ В ПУСТИНЯТА ЮТА

Все още няма доказателства дали скулптурата не е пратена на Земята от извънземни, нито дали създателят ѝ е фен на „2001: Космическа одисея“ на Кубрик. Някои предположиха, че монолитът е там поне от три до пет години, позовавайки се на детайлно проучване на архивни снимки и видеа на терена от 2016 г. Едва на 18 ноември тази година скулптурата бе забелязана и подробно разгледана по време на преброяване на дебелороги овни от въздуха.

Дейвид Сърбър е първият, който се снима до металния монолит. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм

Ако оставим настрана предположението, че монолитът е дело на извънземна раса, някои експерти предположиха, че е концептуална творба на Джон Маккракен. Това обаче усъмни някои историци на изкуството, предвид факта, че Маккракен си отива през 2011 г. Галеристът на скулптора Дейвид Цвирнер първоначално потвърди тази информация, но от галерията бързо го опровергаха и вместо това предположиха друга теория – това е скулптура, създадена от друг автор в чест на Маккракен.

Потребителите на социалните мрежи излагат още едно предположение – обектът е инсталиран от артистката Петеция льо Фонхок, която не само изработва скулптури, прилични на тотеми, но и ги поставя на тайни пустинни локации. Освен това в миналото Льо Фонхок е живяла и работила в Юта. Пред „Артнет“ тя признава, че е обмисляла пустинята Юта като локация за следващото си произведение, но не може да поеме отговорност за творбата, която понастоящем буни духовете в интернет.

Анди Мерит, британски артист, познат със скулпторите си на открити пространства, казва, че когато видял монолита в Юта, решил, че е дело на „артист или на богаташ с фантазии за „2001: Космическа одисея“.

Има толкова много артисти, които създават неща на необичайни места, особено в Америка – коментира Мерит, който се кани да „фосилизира“ къща, като излее в стаите смес и след това направи модел на празното пространство. – Дори в моите творби винаги искам да направя нещата на необичайни места. Ако вземете това, което някой е направил в Юта – приемайки, че зад него стои артист – и го поставите на друго място, като публичен площад например, то ще бъде много по-малко интересно. Самият пейзаж всъщност е акцентът.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от David Surber (@davidsurber_)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС