POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой би трябвало и кой наистина ще спечели Оскар

Основната битка е между Юношество и Бърдмен

"Бърдмен" е фаворит за много от най-важните награди на Американската филмова академия. - Кой би трябвало и кой наистина ще спечели Оскар

"Бърдмен" е фаворит за много от най-важните награди на Американската филмова академия.

След месеци на лобиране за най-добър филм, битката за Оскари се сведе до надмощието на две ленти – „Юношество” и „Бърдмен”. Единият – кротък семеен албум, сниман 12 години и събран в 166 минути. Другият – помпозна заря, осветила лицето ан актьор в епицентъра на нервна криза. Кой ще спечели, ще разберем в неделя, когато се раздават статуетките. Дотогава CBC News предлага своите обосновани предположения за фаворитите.

Най-добър актьор

Ще спечели Еди Редмейн в „Теорията на всичко”

1

Докато любовта на киноиндустрията е насочена към Майкъл Кийтън, ролята на Стивън Хокинг, изиграна от атрактивен млад актьор, който преминава през почти болезнена физическа трансформация, със сигурност е в полза на Еди Редмейн.

Кой трябва да спечели? Джейк Гиленхал за превъплъщението си на репортер-социопат в „Лешоядът”. О, прощавайте, той изобщо не беше номиниран. Хм, Холивуд тотално полудя?

Най-добра актриса

Ще спечели Джулиан Мур за „Все още Алис”

2

Приказно изпълнение в един несъвършен филм на Джулиан Мур, която най-накрая ще украси етажерките в дома си с Оскар. Ролята й на преподавател по лингвистика, който се бори с Алцхаймер, ще й помогне за това.

Кой трябва да спечели? Ако не сте гледали „Моята разходка в дивото”, най-вероятно няма как да разберете твърдението за Рийз Уидърспуун, че няма героиня, която тя да не може да изиграе. Живописна и първична роля на носителката на Оскар за „Да преминеш границата”.

 

Най-добра второстепенна мъжка роля

Ще спечели Джей Кей Симънс за „Камшичен удар”

3

Дързък, плешив, категоричен. Това е Джей Кей Симънс, който обра де що има награда в тази категория. Не може да му се отрече, че изигра брилянтно педантичния джаз инструктор Флечър, който къпе учениците си в слюнка и ги малтретира, само и само да извади от тях най-доброто, на който са способни в музиката.

Кой трябва да спечели? Марк Ръфало за „Ловец на лисици”

Играта на Ръфало, превъплътил се в убития треньор по борба Дейвид Шулц, заслужава по-голямо и по-сериозно внимание. Актьорът е безупречен.

 

Най-добра второстепенна женска роля

Ще спечели Патриша Аркет за „Юношество“

4

Патриша Аркет ще вземе Оскар за твърде много изстрадала майка в „Юношество”. Тя придава точната нотка на филма още от първия кадър, когато героинята казва на дъщеря си, че трябва да е силна.

Кой трябва да спечели? Би било чудесно Аркет да отнесе приза, но няма да сме недоволни, ако Лора Дърн се прибере с Оскар също за ролята си на майка. Този път в „Моята разходка в дивото”.

 

Най-добър режисьор

Ще спечели и трябва да спечели Ричард Линклейтър за „Юношество”

5

Този филм нямаше да се случи, ако не беше Линклейтър, който залага всичките си чипове на една вдъхновяваща идея и намира начин да я реализира. Лентата е есенция на режисьорския му стил.

 

Най-добър филм

Ще спечели „Бърдмен”

6

Кой трябва да спечели? „Юношество”

Нещата вече доста загрубяха около тези два филма. Преди да обявят номинациите за Оскар, „Юношество” беше миналогодишната златна кокошка за продуцентите си, прибирайки много от световните филмови награди. След като бяха съобщени предпочитанията на Американската филмова академия, „Бърдмен” започна да разперва все по-широко крила. Да не говорим, че Холивуд има слабост да награждава ленти, в които се показва как се прави кино и как се съживяват кариери. Помните „Артистът”, нали?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg