Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой дракон е по-могъщ? Смог на Толкин или Дрогон на Дж. Р. Р. Мартин?

Огромният Смог от вселената на Толкин - Кой дракон е по-могъщ? Смог на Толкин или Дрогон на Дж. Р. Р. Мартин?

Огромният Смог от вселената на Толкин

Джордж Р. Р. Мартин – авторът на поредицата фентъзи романи „Песен за огън и лед“, на които е базиран сериалът „Игра на тронове“, даде интервю за сп. „Ролинг Стоун“ по въпроси, зададени от читателите му.

66-годишният писател, който наскоро обяви, че е запален фен на комиксите, си спомни за една дискусия в интернет. В нея фенове спорят кой би победил: Дрогон от книгите на Мартин, или Смог – драконът от Средната земя на Дж. Р. Р. Толкин.

„Дрогон е много млад дракон. Той не може да понесе в небето дори Денерис. А Смог е гигант. Освен това може да говори, което вероятно му дава и интелектуално преимущество. Но пък Балерион (бел. ред. – дракон, който вече е мъртъв по време на повествованието в „Песни за огън и лед“) би създал проблеми на Смог. И двамата са подобни по размери и ярост“, коментира писателят.

Джордж Р. Р. Мартин също така отбеляза и голямото влияние на Толкин върху фентъзи литературата. Според него авторът на „Властелинът на пръстените“ е поставил нови стандарти, благодарение на които читателите вече искат най-подробно описание на световете. „Точно това се опитвам да направя и аз с Вестерос“, обясни Мартин.

Младият Дрогон и неговата „майка“ Денерис

Младият Дрогон и неговата „майка“ Денерис от „Игра на тронове“

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90