Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой е Малкият принц – злодеят под прикритие в театъра?

 - Кой е Малкият принц – злодеят под прикритие в театъра?

Демон броди във фейсбук и сече наред в театъра. Крие се зад псевдонима Малкия принц и пилее всеки ден в словесна саморазправа с големите звезди на сцената. Праща покани към десетки популярни имена и след това ги обсипва със злоба, невиждана в това изкуство. Нарича извратените си забавления „Истинските коментари”. Мнозина пострадали вече са блокирали страницата на „принца” – безспорен Крал на омразата към киното и театъра, злодей под прикритие, Жокера на социалната мрежа.

Една от най-новите му мръсни игри е списък от снимки, озаглавен „Съвременни бездарници Първа част”. В него на челно място е поставен образът на Ириней Константинов (директор на Театър „София”), следват Мартин Гяуров, Владимир Люцканов (директор на Младежкия театър), Мартина Вачкова, Луиза Григорова, Албена Михова, Христо Гърбов, Иво Аръков, Радина Кърджилова, Валентин Танев, Николай Урумов, Елен Колева, Албена Колева, Калин Сърменов, Стайко Мурджев, Пламен Марков…

Кратка бележка към „галерията” гласи: „Не съжалявам за грубия език, който използвам. Вие не ни уважавахте през последните 10 години. Вие сте позор и срам за българският театър, който трябваше да бъде едно семейство, а не шепа от гнусни и зле изглеждащи селяндури. НЕ! АЗ НЕ ВИ УВАЖАВАМ! ВИЕ СЪЩО НЕ НИ УВАЖАВАТЕ! ВИЕ НЕ УВАЖАВАТЕ ПРОФЕСИЯТА СИ! И АЗ НЯМА ДА СИ ТРЪГНА! ОСТАВАМ ТУК, НА ТАЗИ ПЛАНЕТА! Защото “тук“ положението е много зле. А това е само началото.”

Отмъщението явно предстои. Когато излезе и втората част най-омразни на Малкия принц физиономии, по липсващите образи може би ще разберем черти от личността на този анонимен театрален критик. Един, когото той със сигурност цени, е Иван Добчев, защото е споделил профила му във фейсбук, без да го декорира с враждебни коментари. Пуснал е снимка и на Бойко Кръстанов в сцена от спектакъла „Възвишение” с обяснение: „Не мразя всички”.

Ако съдим по статусите на Г-н Анонимен – той е човек, който си изкарва хляба с театър, може би пише за него, макар и с много правописни грешки. Вероятно е пробвал късмета си, уви неуспешно, в Театър „София”, както и в Младежкия театър, затова омразата в писанията му изригва основно към колегите от тези трупи.

Малкият принц е посипал със злоба дори Владо Пенев, когото всички в театъра обичат: „Как се правят пари? И Владимир Пенев с режисьорски дебют. Събират се няколко имена от “Под прикритие“. Предвидима драматургия. Пълни салони. Хубави критики. Успех на “Агентите“.

Анонимният хитрец е захапал и журналисти, които пишат за театър: „Ако случайно Ви интересува как да получите хубава критика, каквато всъщност само предлага г-жа Ирина Гигова, то срещу 100 лв. тя ще бъде написана за отрицателно малко време. Просто за сведение.”

Критикът без лице е създал и награди за кино и телевизия – „Бодлива роза 2014”, и е публикувал своите номинации. В категорията „Екранна падаща звезда” Малкият принц предлага: Йоана Темелкова за ролята на Ния Туджарова в „Под прикритие”; Ралица Паскалева за ролята си в „Столичани в повече“; Десислава Моралес за ролята си в „Четвърта власт“; Боряна Братоева за ролята си в „Седем часа разлика’’ и Радина Кърджилова за ролите си в „Стъклен дом“ и „Фамилията“. Тоест всички млади актриси, които станаха популярни от сериалите.

Има и още. Подходящи за категорията „Отвратителна поддържаща женска роля”според „принца” са Маргита Гошева за ролята си в „Къде е Маги?“; Ирена Милянкова за ролята си в „Цветът на хамелеона“; Василена Винченцо за ролята си в „Цветът на хамелеона“; Александра Василева за ролята си в „Четвърта власт“ и Луиза Григорова за ролята си в „Дървото на живота“. Измислена е и „Отвратителна поддържаща мъжка роля”, там са Мариус Куркински за ролята си в „Недадените“; Иво Аръков за ролята си във „Фамилията“; Ивайло Захариев за ролята си в „Под прикритие“; Мартин Смочевски за ролята си в „Под прикритие“ и Любен Кънев за ролята си в „Под прикритие“.

„Създадени“ са и още категории, кръстени с яд и скърцане със зъби – „Операторска излагация”, „Отвратителен опит за музика”, „Недостоверни и отвратителни диалози”, „Главна и гнусна женска роля”, „Главна и гнусна мъжка роля”, „Отблъскваща режисура”, „Най-лош филм или отблъскващ сериал”. Отвратеният принц обявява, че ще съобщи „наградите” на 30 април в своя фейсбук профил.

„Коментарът” на фейсбук таласъма за представлението „Херкулес и Авгиевите обори” завършва с обобщението: „Вие играхте лошо и бяхте грозни”. По повод спектакъл, режисиран от зам.-министъра на културата Васил Василев, Малкият принц е отбелязал: „Един плакат, пред който е задължително да се самоубиеш. Едно представление, което е задължително да не гледаш. Едни артисти, които трябва да ги е срам да играят в “това“. Един “режисьор“, който е време да се пенсионира и от политика, и от театър, и да прочете поне една книга в този живот. Поздравления, г-н Васил Василев. Вие отново се изложихте. Както винаги. Продължавайте в същия дух. Наздраве!”

За някои от оценките си анонимният фейсбук критик има право, но езикът, който е използвал, и злобата правят изказванията му са противни. Те дори не са позорящи за обектите на неговата омраза, защото са срам за автора им. Определението „автор” не е подходящо в случая, той е по-скоро драскач като онези, които задоволяват някои липси с надписи в градските тоалетни.

Целта на тази кампания срещу театъра е саморазправа на едно твърде много засегнато от липсата на талант същество, опит за възмездие заради отказа на гилдията да го приеме за свой. Може би не трябва да търсим и разпитваме кой е той. Защото не е нужен на театъра. Изкуството има нужда от любов, а не от разрушение. А и винаги е по-добре да посееш, отколкото да откъснеш.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС