Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой е Марк Кадин, новият главен диригент на Радиосимфониците

Необходим ни е диригент, който на първо място е постоянно в София, казва директорът на БНР Александър Велев

Марк Кадин е дирижирал неколкократно Симфоничния оркестър на Радиото. Снимка: БНР - Кой е Марк Кадин, новият главен диригент на Радиосимфониците

Марк Кадин е дирижирал неколкократно Симфоничния оркестър на Радиото. Снимка: БНР

Изборът на нов главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР не е негативна оценка за досегашния Росен Гергов, заявява генералният директор на Радиото Александър Велев в съобщение до медиите. В пресинформацията, с която се съобщава официално новината за прекратяването на договора с Росен Гергов и назначението на руснака Марк Кадин на поста, се отбелязва, че Гергов приключва един успешен сезон с Радиосимфониците. 

„Най-добрият симфоничен оркестър в България може да бъде още по-добър. За това е необходим диригент, който на първо място е постоянно в София, за да обединява, наблюдава и развива оркестъра“, казва Александър Велев днес на среща с музикантите от оркестъра.

Вижте още: ДИРИГЕНТЪТ РОСЕН ГЕРГОВ ОСВОБОДЕН ОТ БНР

Марк Кадин е дирижирал Руския национален оркестър, Римския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Радиосимфоничния оркестър на Словашката радио, Кипърската филхармония, Филхармония „Артур Рубинщайн“, оркестрите на Новосибирск, Самара, Воронеж, Омск, Лодз, Куинсланд и др. Работил е няколко пъти и със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, първият му гастрол у нас е през 2003 г.

Диригентът завършва Руската музикална академия в Москва (1987 – 1993) и още в началото на кариерата си се посвещава на съвременната музика като диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“ и Московския ансамбъл за съвременна музика. В периода 1999-2003 г. дирижира прочутата камерна формация „Московски виртуози“, с които има над 120 концерта.

От 2004 до 2014 г . Марк Кадин е художествен ръководител и главен диригент на Красноярскския академичен симфоничен оркестър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90