Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой е последният джедай?

Седем теории за значението на официалното име на Епизод VIII на „Междузвездни войни“

Най-логично е последният джедай от заглавието на Епизод VIII да е Люк Скайуокър. Но дали? - Кой е последният джедай?

Най-логично е последният джедай от заглавието на Епизод VIII да е Люк Скайуокър. Но дали?

Както в повечето случаи работят заглавията, названието на следващата част на „Междузвездни войни“, Епизод VIII от сагата, не дава пълна информация за сюжета (за разлика от далеч по-конкретното „Империята отвръща на удара“ например). В края на миналата седмица официално бе оповестено, че името ще е The Last Jedi – а няколко часа по-късно българските разпространители от „Форум филм България“ съобщиха, че у нас ще гледаме продукцията като „Последният джедай“.

Филмът на Райън Джонсън, продължение на „Силата се пробужда“ от 2015-а, излиза през декември тази година и най-вероятно предстои да видим поне един-два негови трейлъра. Но дотогава – Ребека Хоукс в „Дейли Телеграф“ представя някои от теориите към какво би могло да препраща името на Епизод VIII.

Последният джедай е Люк

Това определено е доста очевидно… но също изглежда като най-вероятно. Със сигурност знаем, че събитията от „Силата се пробужда“ са предхождани от това, че Люк Скайуокър (Марк Хамил) е тренирал цяло поколение от джедаи, включително и племенника си Бен (Адам Драйвър).

Много почитатели на сагата смятат, че когато Бен се е обърнал към Тъмната страна, приемайки образа на Кайло Рен, е избил своите съученици (със сигурност има флашбек сцена във филма, която предполага това, въпреки че някои подозират, че част от тях може да са се присъединили към антуража на Кайло). Люк, въпреки това, е оцелял при клането, което практическо го превръща в последния джедай.

На второ място, важно е да се отбележи, че в „Силата се пробужда“ персонажът действително е описан така:

„Люк Скайуокър е изчезнал. В негово отсъствие, злият Първи ред се издига от пепелта на Империята и няма да си отдъхне преди Скайуокър, последният джедай, да бъде унищожен“.

За финал, тази теория потвърждава слуховете, че първата част от новата трилогия ще се фокусира върху Хан Соло на Харисън Форд, докато продълженията ще бъдат повече за Люк и Лея (въпреки че вече е съмнително как смъртта на Кари Фишър ще се отрази на последния филм).

Последният джедай е Люк,
но Рей що го замени

Очевидно се надяваме нищо да не се случи на Люк… но предвид, че Рей на Дейзи Ридли вече показа, че е изключително надарена в Силата, подозираме, че тя е напът също да стане джедай. Ако това се случи, теоретично може да наследи плаща на „последният джедай“ в хода на филма.

Рей е на пътя си да стане джедай.

Множествено число?
Рей не заменя Люк, а се присъединява към него

На английски език jedi би могла да е в единствено, но и в множествено число, така че от „Телеграф“ предполагат, че правилният въпрос може би не е „Кой е последният джедай“, а „Кои са последните джедаи“. Ако това е така, заглавието на новия филм лесно може да сочи едновременно към Люк и към Рей… както и към всеки потенциално притаил се друг оцелял джедай.

Българското заглавие обаче е официално – „Последният джедай“. Това, стига да не се стигне до междувременни корекции, отхвърля възможността за евентуалното множествено число в оригинала.

„Последният джедай“ е символично заглавие:
предполага „последната джедайска част“ от душата на Кайло Рен

Тази интерпретация е малко дървена, да не говорим, че е и изключително претенциозна… но въпреки това не е достатъчно невъзможна, за да се отхвърли директно. Голяма част от „Силата се пробужда“ бе фокусирана върху идеята, че Кайло не е напълно изгубен в Тъмната страна (помните сърцераздирателната сцена, при която Лея умоляваше Хан да върне сина им). Изглежда вероятно, че бъдещите филми може да продължат тази тема, а „Последният джедай“ да крие значение и отвъд повърхността си.

Има ли джедайски остатък у Кайло Рен?

Разбира се, Кайло никога не е бил истински джедай… но е бил трениран да се стане такъв преди да падне под влиянието на Снок, което значи, че това може все още да е част от съдбата му.

„Последният джедай“ е част от по-голяма фраза
и значи нещо неочаквано

Например:

Снок: Всъщност, Кайло, ти не беше последният джедай, когото привлякох… Имаше и друг… И неговото име е Кийт.

Люк: Леле, Рей! Последният джедай, който владееше силата като теб, беше Анакин. Въпреки че го наричах Вейдър. А сетне „татко“.

Маз Каната: Това е дълга история… Но последният джедай, по когото изгубих сърцето си, беше наречен Йода.

(Добре де, от всички предположения, това е най-невероятното.)

Като алтернатива – възможно ли е, ако и трите заглавия се свържат, това да значи нещо? Този вариант не отговаря на българските заглавия, но все пак има вероятност грандиозният замисъл на такъв евентуален план да е отвъд преводите у нас.

Предположението на „Телеграф“ е, че би могло да има съчетание като The Force Awakens the last Jedi… („Силата пробуди последния джедай…“). Продължението на изданието е шеговито – с име на финалния филм „Точно за закуска“.

Последният джедай е герой,
за когото още не сме чували

Не е ли възможно друг от учениците на Люк тайно да е избягал и да се е скрил някъде? Или да има повече от един спасил се джедай някъде там? Или филмът дори да бъде за опитите на Люк и Рей да открият още от тях? Никаква идея, но никоя от тези възможности не звучи напълно неправдоподобна.

Последният джедай е Снок

Няма абсолютно никаква индикация, че това би могло да е вярно. Но предвид, че, от една страна, все още не знаем кой знае какво за Снок, а от друга – това би било колосален обрат, готови сме да прегърнем предварително тази теория.

Възможно ли е Снок да е последният джедай?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах