Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой е прав в конфликта за Червената къща?

Министерството на културата или наемателите от Центъра за култура и дебат?

Центърът за култура и дебат Червената къща трябва да напусне сградата, която обитава от 10 г. - Кой е прав в конфликта за Червената къща?

Центърът за култура и дебат Червената къща трябва да напусне сградата, която обитава от 10 г.

От Центъра за култура и дебат „Червената къща“ съобщават, че от от 1 януари 2015 г. ще затворят врати. Твърдят, че им е невъзможно да плащат наема на ателието на Андрей Николов на столичната ул. „Любен Каравелов“, ако държавата не ги подкрепи. Предлагаме ви противоположни позиции в конфликта.

Срам за Министерството

Неда СОКОЛОВСКА

Център за култура и дебат Червената къща е първото независимо културно пространство в България.  Като такова (и единствено), то е оживено вече десет години – в дома на големия скулптор Андрей Николов се прихваща крехкия „независим театър“,  съвременния танц  в България, тук прохождат артисти,  за които догматичната ни културна общност до днес строи клади, а оттатък Стената са носени на ръце. В Червената къща се организират критични дискусии на обществени теми, политици и маргинали прекрачват наравно прага, над който е изписано Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero – „Предразсъдък всеки тука оставете“. И понеже преодоляването на предразсъдъците е способност на духовно развития човек, за някои по-материалистични стационари на културата Червената къща остава мястото, за което всеки е чувал, но никой не е ходил там. Носят се легенди за заровени в пазвите й богатства, за „нечисти сили“, които вилнеят, самозванстват и сквернят дома на големия ни скулптор.

Но дори бегло надникване през ключалката на Червената къща разкрива светлата територия на едно демократично устройство, където  се говори езика на толерантността, което приобщава и стимулира към развитие на индивидуалния почерк, смело се  поема риска в името на опита с мъдрото съзнание, че всяко откритие е родено от експеримент. Червената къща е територия на напредъка, на творческата свобода, без която никога няма да можем да надскочим академичното тесногръдие и рецидива на продуктовото мислене в културата.

Днес се разбира, че за десетте години дейност на Център за култура и дебат Червената къща от Министерството на културата са отпуснати 20 000 лв. грантове по проекти, а само от 2013 г. досега Червената къща е платила на Министерство на културата 160 000 лв. под форма на наем.

Същият този невъобразимо висок наем е причината за предстоящото затваряне на Червената къща.

Преди да стане Червена къща, тази сграда е била развалина. Сега е пълнокръвен, жив, идеално поддържан културен център.

Срам за това Министерство.

Министерството на културата:
Наемът е 5, 75 лв. на кв. мнай-ниският възможен по закон

От 2001 година в продължение на десет години Червената къща на ул. „Л. Каравелов” № 15 в София е дадена безвъзмездно на фондация „Гъливер клиринг хаус” срещу ремонт. Последвалите промени в законодателството забраняват сключването на безвъзмедни договори за отдаване на имоти – публична държавна собственост, срещу ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. Отдаването под наем на такива имоти може да стане само и единствено след публичен търг. Червената къща в София е имот – публична държавна собственост, с предоставени права на управление на Министерството на културата.

Министерството на културата провежда такъв търг през 2012 г. Договорът за наем на „Червената къща” е от 17 януари 2013 г. за временно и възмездно ползване на имот – публична държавна собственост, с обща площ 966 кв. метра (или приблизително един декар разгърната застроена площ в центъра на София) срещу месечен наем от 5, 75 лева на кв. м. Това е най-ниската възможна цена по Правилника на Закона за държавната собственост. Месечната наемна цена е 5553, 24 лв. Срокът на договора е до 2018 г. Според сключения наемен договор, ако в продължение на два месеца не се заплаща наемната цена, Министерството на културата има право да отправи покана до наемателя за прекратяване на наемния договор.

Припомняме, че Законът за държавната собственост ни задължава имот – публична държавна собственост, какъвто е Червената къща, да бъде отдаден под наем чрез провеждане на търг. Министерството на културата не може да наруши закона.

Министерството на културата винаги е подкрепяло Центъра за култура и дебат Червената къща в едноименния имот, както и други независими културни пространства в България, защото това са територии на свободен, демократичен дебат, от какъвто нашата култура има нужда. Ние оценяваме високо нестандартния подход на Центъра за култура и дебат Червената къща към поднасянето на най-важните проблеми на духовността, както и привличането на не само изтъкнати имена и творци, а и на дебютанти в областта на изкуствата. За съжаление, трябва отново да подчертаем, че сме длъжни изрично да спазим закона, което означава, че не можем да дадем Червената къща без търг и без наем. Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от Министерството на културата безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg