Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой е римлянинът от статуята без глава край Рупите?

Учените предполагат, че е патриций, организирал гладиаторски борби в античния град Хераклея Синтика

Статуята без глава датира от I-II век. Снимка: „Archaeologia Bulgarica“ - Кой е римлянинът от статуята без глава край Рупите?

Статуята без глава датира от I-II век. Снимка: „Archaeologia Bulgarica“

Не е магистрат, но вероятно е организирал гладиаторски борби пред близо 20 века в античния град Хераклея Синтика. Това е хипотезата, около която се обединяват учените от археологическите разкопки край с. Рупите, Петричко, където преди дни бе намерена римска статуя без глава. Находката вероятно е от I-II век, уточняват от медийната платформа „Archaeologia Bulgarica“.

След почистването на следите от пръстта се изясни, че скулптурата е изработена от качествен бял мрамор. Главата все още липсва, както и части от ръцете на древния патриций, но в близост до статуята бе открит цялостно запазен надпис от същия период. На място той бе разчетен от епиграфа от СУ „Св. Климент Охридски“ Николай Шаранков. Специалистът по древни езици твърди, че в надписа се споменава името на агонотета (организатор на спортни състезания) Тиберий Клавдий Бакхий. Затова е много вероятно статуята да е изображение на знатния хераклиец.

„В Римската империя организирането на спортни игри е било почетно задължение, с което общината е натоварвала състоятелни граждани. А те са го приемали като чест и са влагали свои средства в уреждането на спортни, драматични, музикални състезания или на гладиаторски игри“, обяснява ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински, автор на монографията за спортните и гладиаторски игри „Кръв и зрелища“.

Известно е, че в Хераклея Синтика е бил почитан култът към богинята на възмездието Немезида, свързвана и с гладиаторските игри.

Вижте още: ЕДИНСТВЕНИЯТ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ОТ АНТИЧНА ТРАКИЯ С ИМЕ, ОЦЕЛЯЛО ДО ДНЕС

Снимка: „Archaeologia Bulgarica“

Снимка: „Archaeologia Bulgarica“

Това е вторият надпис с името на Тиберий Клавдий Бакхий, открит на археологическия обект. Първият вече е публикуван и коментиран в научната литература. Според учените новият е още по-интересен, защото доказва, че по време на разцвета на Римската империя Хераклея Синтика се нарежда по значимост до градски центрове като Тесалоника (днешен Солун в Гърция).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС