Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой е този образ невъзможен в „Чайка“?

Откриват новия Театър „Азарян“ на 26 октомври в НДК

Владо Пенев е неузнаваем в образа на д-р Дорн. Снимки: Яна Лозева, НДК - Кой е този образ невъзможен в „Чайка“?

Владо Пенев е неузнаваем в образа на д-р Дорн. Снимки: Яна Лозева, НДК

Образ непознат и невъзможен се появи на пресконференцията за откриването на новия Театър „Азарян“ в НДК. Редом до Явор Гърдев, режисьор на спектакъла „Чайка“, чиято премиера е на 26 октомври, и неколцина добре познати актьори, с които той обича да работи, се бе наредил едър прошарен мъж, прикрил лице зад чеховска брадичка. При все, че Антон Павлович вероятно не е развявал подобна грива…

Мистерията около загадъчната личност бързо бе решена от искрите в очите, каквито хвърля единствено Владимир Пенев – за кратко министър, за цял живот великолепен актьор. На сцената ще го видим в образа на мълчаливия наблюдател доктор Евгений Семьонович Дорн.

Да, това е Владо Пенев.

Да, това е Владо Пенев.

По Чехов Дорн е местният лекар, някога популярен сред жените красавец, който във времената, описани в „Чайка“, се е оттеглил от кипежа на светския живот и предпочита да следи отстрани драмите около Аркадина, Нина, Сорин и Треплев. Такъв изглеждаше и актьорът пред журналистите в НДК – отнесен от блянове и помрачения на сцената, но активен наблюдател, верен приятел и прозорлив свидетел на събитията.

В тях на сцената ще видим още Елена Телбис в образа на Нина Заречная, Снежина Петрова като Ирина Аркадина, Захари Бахаров като Тригорин, Ованес Торосян е Константин Треплев, Николай Урумов е Иля Шамраев, Светлана Янчева – Полина Андреевна, Лилия Гелева е Маша, Стоян Габровски – Яков, Христо Петков – Семьон Медведенко и Михаил Мутафов в ролята на домакина, Пьотр Николаевич Сорин.

Елена Телбис в образа на Нина Заречная

Елена Телбис в образа на Нина Заречная

Сценографията на спектакъла, както и цялото оформление на театър „Азарян“, са поверени на Никола Тороманов, който работи с Явор Гърдев от години. Костюмитеса дело на Свила Величкова, а музиката – на Калин Николов.

„Екипът, който реализира постановката, е точно в този вид и пълен състав, в който бе поискан от мен – заяви режисьорът Гърдев. – Ако нещо не е наред, нямам абсолютно никакви извинения. При тези предпоставки, възможността за извинения значително се редуцира, всъщност става нула.

Благодаря на всички актьори, че участват в процеса – той изисква много отдаване, което е най-важното, при Чехов няма как да е другояче. Благодаря за огромната помощ в това да се опитаме да декодираме текста на Чехов в една възможна за нас ситуация. Това не е по силите на един режисьор.

Такъв тип драматургия, която е на толкова много пластове и е свързана с такова задълбочено познание на човешките характери и човешкото състояние изобщо, никога не е постижима за един човек. Ние се опитваме да работим чрез метода на вникването и разкриването на възможности от текста, което винаги се случва с огромната помощ от актьорите, те са автори на този спектакъл. Това е колективен проект, който изисква съучастничество.“

Снежина Петрова в ролята на Аркадина

Снежина Петрова в ролята на Аркадина

За постановката Явор Гърдев използва превод на „Чайка“ от Мария Вирхов, която си отиде през 2011 г. Режисьорът разказа, че има нейният текст е още от 1999 г., когато е смятал да постави пиесата и ѝ го възложил. Плановете им обаче се провалили и преводът останал неизползван. До днес.

Ако нещо не е наред, нямам абсолютно никакви извинения, казва Гърдев.

Ако нещо не е наред, нямам абсолютно никакви извинения, казва Гърдев.

Гърдев призна, че в момента изживява една споделена радост – от една страна, от първия си опит с Чехов на голяма сцена, а от друга – че е част от откриването на нов театър, събитие, което се случва изключително рядко.

Директорът на НДК Мирослав Боршош отбеляза, че да отгледаш театър е като да имаш много чувствително, ранимо дете със слаба имунна система.

„За подобно създание трябва да се грижиш с много любов и внимание, с цялата си отдаденост – каза той. – Всеки грозен шум, всяка ругатня, обида или незачитане на театъра може да го прекърши. За нас театърът не е само билетчета и левчета. Той е състояние на духа – на Двореца и на хората, които работят тук.“

А иначе, за появата на Театър „Азарян“, несъмнено, е избрана неслучайно „Чайка“ – пиесата е смятана от мнозина за драмата, от която се ражда модерният театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах