Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой и защо уби Йоци преди 5300 години?

Той загива от изстрел в гърба, високо в Алпите

Възстановка на образа на Йоци от холандските експерти Алфонс и Адри Кенис. Изображение: Южнотиролски археологически музей, детайл - Кой и защо уби Йоци преди 5300 години?

Възстановка на образа на Йоци от холандските експерти Алфонс и Адри Кенис. Изображение: Южнотиролски археологически музей, детайл

Високо в планината, в безлюдна местност на Йоцталските Алпи в Северна Италия, преди 5300 години с изстрел в гърба е бил убит Йоци. Стрелата е разкъсала артерия и той вероятно е умрял за броени минути от загуба на кръв. Тялото на Йоци е замръзнало в леда и той се превръща в една от най-старите и най-добре запазени мумии на Земята.

Йоци е намерен през 1991 г., а преди 10 години учените откриват кремъчния връх на стрела в плешката му. Преди няколко месеца следователи под ръководството на високипоставен полицейски детектив се заемат да разгадаят при какви обстоятелства е загинал Йоци, съобщава Би Би Си.

За убийство ли става дума? И кой би могъл да бъде убиецът?

Анжелика Флекингер, директор на Южнотиролския археологически музей, в който е изложено тялото на Йоци, е потърсила помощ от професионалисти. На молбата й откликнал Александър Хорн, старши инспектор-детектив от полицията в Мюнхен, оглавяващ група за поведенчески анализ в баварската полиция. Той признава, че отначало въпросите й го хвърлили в ступор.

Ситуацията беше забавна: директорката ме попита дали работя със „студени досиета“. Отвърнах й: да, работя“, спомня си инспектор Хорн.

Студените досиета“ – това са нерешени и често забравени, отдавна „изстинали“ криминални случаи. Това досие обаче се оказало доста по-студено от другите.

Обикновено „студеното досие“ е на 20 или 30 години – обяснява детективът. – А тук ми дадоха случай на 5300 години.

Отначало инспекторът не вярвал, че ще може да бъде полезен.

Предполагах, че след толкова време тялото ще бъде в лошо състояние – спомня си той. – Но много скоро разбрах, че то е в идеално състояние – дори по-добро, отколкото много от телата, с които обикновено работя.

Освен че посетил предполагаемото местопрестъпление високо в Алпите, инспекторът се запознал и с резултатите от мащабните изследвания, на които е бил обект Йоци през последните 25 години, в частност с подробния анализ на съдържанието на стомаха му и с травмите по тялото му. Тези данни определили версията, предложена от инспектор Хорн.

„Това много прилича на убийство“, заключава той.

Важна улика, открита при изучаването на тялото, е травма на дясната ръка: Йоци е получил тази рана ден или два преди смъртта си – вероятно по време на сбиване. Снимка: Южнотиролски археологически музей

Вероятна засада

Изглежда, че убиецът е сварил Йоци неподготвен.

Йоци вероятно е бил прострелян от прилична дистанция – около 30 метра – така че това не е контактно убийство, а убийство от разстояние“, заключава инспекторът. И добавя: „Вероятно преди да го убият той си е почивал на ледника – собственият му лък не е бил в готовност за употреба.

„Примерно около половин час преди смъртта си той е почивал. Преди това е хапнал обилно и не изглежда да е бързал или бягал от някого“, пояснява полицаят.

Важна улика, открита при изучаването на тялото, е травма на дясната ръка: Йоци е получил тази рана ден или два преди смъртта си – вероятно по време на сбиване.

„Тази травма може да се определи като класическо нараняване, получено в процеса на активна отбрана – уточнява инспектор Хорн. – Някой го е заплашвал с нож и се е опитал да му нанесе удар, но той е хванал ножа, за да го отклони от себе си.

Йоци нямал други отбранителни травми, затова Хорн решил, че той е победил в сбиването, което изглежда се е случило долу, в долината.

Ние подозираме, че убийството на ледника вероятно е продължение на свадата, в която Йоци е участвал ден или два по-рано“, продължава детективът.

Осъзнавайки, че няма голям шанс да победи в ръкопашна схватка, убиецът на Йоци вероятно се е прокраднал незабелязано към своята жертва и я е прострелял в гръб. По думите на Хорн, този ледник на височина над 3000 м. е много уединено място, където просто няма как случайно да се натъкнеш на друг човек.

Учените са установили от каква са направени дрехите на Йоци и какво е ял преди смъртта си. Те дори са открили неговите днешни потомци.

Но кой все пак е убиецът и какви са били мотивите му?

„Убийството му се е разминало“

Инспектор Хорн твърди, че убиецът не е взел от Йоци нито топора с медно острие, нито други ценности, така че едва ли престъплението е било с цел  получаване на материална изгода. Убийството много вероятно да е било предизвикано от „силни емоции от личен характер“:

Може би омраза, може би ревност или отмъщение, ние не можем да кажем“.

Анжелика Флекингер от археологическия музей споделя, че е много доволна от напредъка в разследването на загадъчната гибел на Йоци. Но инспектор Хорн не е удовлетворен.

Не мисля, че е много вероятно да изясним всички обстоятелства по този случай. Това убийство е останало безнаказано, а на мен като човек, водещ следствието, това не ми харесва – признава той. – Не ми харесва и това, че сега на бюрото ми има още едно неразкрито престъпление.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg