Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой, къде, кога на 24 май

 - Кой, къде, кога на 24 май

Празникът на българската просвета и култура днес ще бъде отбелязан тържествено в цялата страна. Вижте къде може да се включите:

София, 10 ч.: Епископ Тихон ще отслужи молебен за 24 май в катедрала „Св. Александър Невски“. Следва литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на светите братя Кирил и Методий.

София, 10, 30 ч.: Празнично шествие ще започне пред Националния археологически музей и ще завърши пред паметника на Кирил и Методий. В него ще се включи президентът Росен Плевнелиев.

София, 11 ч.: Официално честване на 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Ще бъде отслужен тържествен водосвет. Поздрав ще отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. Писателката Теодора Димова ще произнесе официално слово, посветено на празника. Ще чуем хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Гвардейският представителен духов оркестър. 

София, 11, 45 ч.: Академично тържество в Аулата на Софийския университет, приветствено слово ще произнесе заместник-ректорът проф. дфн Анастас Герджиков.

Пловдив, 9 ч.: Пловдивският митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св.св. Кирил и Методий. От 11 часа ще бъде отслужен молебен и ще се направи литийно шествие на централния площад.

Бургас, 10, 30 ч.: Концерт на Бургаския духов оркестър пред сградата на общината. От 11, 30 часа започва празничен концерт. В 11, 45 ч. шествие ще тръгне от Гъбката в Морската градина, което ще мине по главната улица „Богориди“ и ще стигне до сградата на община Бургас. В него ще се включат 30 училища с общо 3 300 ученици, 22 детски градини с 1200 деца и преподаватели. Участие са потвърдили и двата бургаски университета, както и всички културни институции в Бургас – библиотеката, читалищата, музея и др.

Благоевград: Празникът започва в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. В 11 часа под музикалния съпровод на градския Биг-Бенд от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и от Съдебната палата ще тръгнат две шествия, които в 11.15 часа ще се съберат на пл. „Георги Измирлиев“, където ще се проведе празничният концерт. Празненството ще продължи с Обща художествена изложба в градската галерия от 17 часа. В 20, 30 часа ФСБ ще имат концерт съвместно с фолклорния ансамбъл „Пирин“.

Смолян, 10, 30 ч.: Концерт на сцената на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“.

Ямбол, 9, 30 ч.: Празнични процесии ще тръгнат от Гимназия „Васил Левски“ и МГ „Атанас Радев“. Тържественото шествие започва в 10 часа и ще се движи по маршрут: ул.„Иван Александър“, „Търговска“, „Преслав“, след което по ул. „Раковски“ ще приключи пред сградата на община Ямбол.

София: Президентът Росен Плевнелиев ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“ в Софийската градска галерия, организирана от Посолството на Словашката република в България.

София, 18, 30 ч.: Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Националния исторически музей.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg