Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кой подписа промяната на статута на Театър „Ренесанс”

Документ от 2003 г. разкрива дебатите по статута на сградата, която вчера горя за пореден път

Пожарът в Театър „Ренесанс“ на 9 ноември 2021 г. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Кой подписа промяната на статута на Театър „Ренесанс”

Пожарът в Театър „Ренесанс“ на 9 ноември 2021 г. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Началникът на кабинета на министър Велислав Минеков – Борис Данаилов, е един от специалистите, подписали решението за промяна на статута на Театър „Ренесанс“ през 2003 г. Това се вижда в Протокол № 2 от заседанието на НСОНПК, проведено на 3 юли 2003 г., с който разполага „Площад Славейков“.

На 9 ноември сградата на бул. „Христо Ботев“ № 61 отново бе обхваната от пожар. Едно от първите официални лица, които взеха отношение по случая, бе министърът на културата проф. Велислав Минеков. Той посети мястото на инцидента още докато пламъците не бяха угасени и коментира, че експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото – по думите му – Законът за културното наследство очевидно не е достатъчно ефективен. Затова при следващия парламент той ще препоръча ремонт на закона.

„На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, каза министър Минеков.

Оказва се обаче, че в безобразията, които се случват с културното ни наследство, пръст има и човек от екипа му – началникът на неговия кабинет Борис Данаилов. Името на изкуствоведа фигурира в комисията, която на 3 юли 2003 г. е гласувала за смяна на статута на сградата на Театър „Ренесанс“ – от исторически паметник на културата с „национално значение“ да стане архитектурен паметник на културата „за сведение“. Това е станало по времето на Божидар Абрашев като министър на културата, когато Борис Данаилов е директор на Националната галерия.

В комисията на НСОНПК са още реставраторът инж. Валентин Тодоров (председател), арх. Константин Пеев, Даниел Калчев (тогава директор на Фонд „Култура“), д-р Евгений Сачев (тогава директор на Национален център „Музеи и галерии), Борис Данаилов, проф. Маргарита Ваклинова (тогава представител на Археологическия музей към БАН), инж. Владимир Велев, д-р арх. Николай Тулешков, ст.н.с д-р инж. Петър Митанов, арх. Георги Угринов (тогава директор на НИНК) и археоложката проф. Диана Гергова. Те разписват по точка четири от дневния ред решение:

„Приема промяната на статута на театър „Ренесанс“ – бивш Профсъюзен дом на културата – от исторически паметник на културата от „национално значение“ в архитектурен паметник на културата за сведение“.

Не всички от комисията са единодушни по тази точка. Арх. Тулешков и арх. Пеев отбелязват, че това е сграда, свързана с паметта на града и не бива да бъде отписана от регистъра на паметниците на културата въпреки вида и състоянието ѝ. Арх. Угринов контрира, че сградата няма нито архитектурна, нито историческа стойност. По време на обсъждането се формират две мнения – сградата категорично да бъде отписана от списъка с паметници на културата или да бъде обявена като архитектурен паметник за сведение. Надделява второто.

Три години по-късно в бившия Театър „Ренесанс“, после Кино „Възраждане“ и Профсъюзен дом на културата „Георги Димитров“ отварят чалготеката „Син Сити“. Но не това е най-срамната част от историята на сградата, открита през 1900 г. по проект на арх. Никола Лазаров – а фактът, че за пореден път бе на ръба да бъде заличена, отново чрез пожар. И както често се случва напоследък в подобни инциденти, заподозрян засега е само един клошар.

Прав е министър Минеков: хората във властта трябва да се „задължат да носят отговорност“ за стореното, иначе ще изгубим безвъзвратно „тези безценни късчета от нашата история“.

Предлагаме ви фотокопие на протокола, с който е гласувана смяната на статута на Театър „Ренесанс“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах