Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой се интересува от наградите „Христо Г. Данов“?

Онези, които получават парите, и другите, които не ги получават

Наградата Христо Г. Данов се връчва от 1999 г. - Кой се интересува от наградите „Христо Г. Данов“?

Наградата Христо Г. Данов се връчва от 1999 г.

„На Юлия Спиридонова оценката са й я дали децата…“. Това сподели Виктор Самуилов по време на церемонията по връчването на литературните награди „Христо Г. Данов“ . При обявяването на печелившия в категория „Издание за деца“ той с притеснение разказа колко драматично е протекъл спорът между членовете на журито и как накрая тайното гласуване решило всичко с минимална разлика. И призова победителите да уважават номинираните. Какво ли трябва да означава това?

Наградата (както и миналата година) отиде в издателство „Точица“. Номинациите в категорията бяха три:

Издателство „Точица” – за „Когато искам да мълча” от Зорница Христова
Издателство „Жанет–45” – за „Лапи” от Т. Яна Якова
Юлия Спиридонова – за „Бъди ми приятел” – ИК „Кръгозор”

И на вас ви направи впечатление, нали? Може ли автор да се състезава с издателства? Може, защото категорията се казва „Издание за деца“. Макар че с какво друго, освен със своя текст, писателят влиза в това съревнование? Може и да не е честно, но пък е по регламента. Сигурно ние като издателство трябва да се обвиняваме, че не сме се самономинирали цялостно за изданието (номинирали сме автора и илюстратора), но резултатът едва ли щеше да е друг, при положение че прекрасните илюстрации на Пенко Гелев въобще не бяха номинирани.

А статутът? Той е от 1999 г., когато е учредена наградата. Съществена промяна търпи най-вече това кой представлява Министерство на културата в ежегодните конкурси за наградата. Първоначално това е Националният център за книгата, който впоследствие се смалява до Дирекция „Книга и библиотечно дело“, а понастоящем е „специализирана дирекция на Министерството на културата, отговаряща за книжния сектор“ (би трябвало да се намира в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, в отдела „Музейна дейност и изобразителни изкуства“, в сектор „Библиотеки и литературно наследство“. )

Досадно, нали? Но това е положението, това е отношението на държавата към книгите, такава е и държавната награда за принос в литературата. Както казва Юлия Спиридонова: „Кой се интересува от тази награда? Десетимата, които получават парите, и другите десетима, които не ги получават.“

Няма нужда да разказвам колко книги е написала, колко национални и международни награди е спечелила, на колко инициативи, свързани с четенето и децата, е инициатор и организатор. Всеки може да намери тази информация. Тя е готова да получи награда за цялостен принос, макар и толкова млада. И накрая – за нея потупване по рамото, парите – на други.

„Е, като ме наградят най-накрая, поне ще е ясно, че не е с връзки“ – умее и да се самоиронизира.
Няма да е с връзки, няма да е с лобиране, защото и тя, и ние – нейните издатели, не признаваме такива методи.

За какво се разказва в номинираната книга „Бъди ми приятел“ ли? За същото. За това да имаш куража да бъдеш различен, да не правиш компромиси с важните неща. И в този смисъл това е приказка за малки и големи.

Юлия Спиридонова е най-търсената и най-четената в библиотеките и една от най-обичаните съвременни български детски писателки И това е най-важното. Дори и защото не й се налага да разчита единствено на финансиране от конкурси.

Какъв е изходът? Първата реакция в гилдията след скандалното решение и в категорията „Книгоразпространение“ беше да се бойкотират наградите, да не се изпращат догодина номинации. Ние също сме разколебани дали при сега действащия статут има смисъл да участваме занапред…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС