Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой се страхува от Цирк дю Солей?

Директорът на Московския държавен цирк се оплаква на Путин от конкуренцията

През 2017-а Цирк дю Солей изнесе няколко представления в столичната зала „Арена Армеец“. - Кой се страхува от Цирк дю Солей?

През 2017-а Цирк дю Солей изнесе няколко представления в столичната зала „Арена Армеец“.

Министърът на културата на Русия Владимир Медински коментира по тв канала „Россия 24“ обръщението на директора на Големия московски държавен цирк Едгар Запашни (дресьор на тигри) към Владимир Путин относно откриването в московския район Сколково на стационарна площадка за представленията на канадския Цирк дю Солей.

По думите на министъра, руският цирк е най-добрият в света и е „абсолютно конкурентноспособен“. Но независимо от това, отбелязва той, „Запашни се безпокои, притеснява се, че чужди циркови компании ще завладеят руския пазар“ за сметка на по-съвременното представяне на номерата, за сметка на „красивата им опаковка“.

В средата на декември Запашни е заявил пред руския президент Владимир Путин, че компанията „Сафмар“ на предприемача Михаил Гуцериев изгражда стационарна платформа за Цирк дю Солей в Сколково. Държавният глава е отбелязал, че „за чуждестранни проекти не си струва да отваряме вратите толкова широко“.

По-късно Гуцериев обясни, че строителната площадка не е свързана с чуждестранния цирк, а канадците планират да наемат новата зала заедно с други организации. Бизнесменът заплашва да заведе дело срещу Запашни заради жалбата му.

Междувременно изявлението на дресьора бе коментирано и от представители на Цирк дю Солей. Те му предложили да провери фактите и да се убеди, че не само канадският цирк, но и други артисти ще изнасят представления в новата зала.

На това видео от юли 2018 г. двамата братя Запашни разтървават сбили се лъв и тигър – докато Енгард мята по животните оборудване, Асколд стреля, за да раздели зверовете:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС