Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Още един филм с българско участие на Берлинале

Кой срещу кого на кинофестивала на мечките

 - Още един филм с българско участие на Берлинале

Международният филмов фестивал Берлинале обяви филмите в състезателната програма на форума, който започва на 5 февруари. Деветнайсет от 23-те филма в конкурсната програма ще се борят за Златна и Сребърна мечка. Двайсет и една ленти ще имат световни премиери. Наградите ще бъдат обявени на церемония в „Берлинале палас“ на 14 февруари.

Страните, които участват в програмата на фестивала, са Албания, Белгия, България, Канада, Чили, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гватемала, Хонг Конг / Китай, Иран, Италия, Япония, Косово, Мексико, Холандия, Норвегия , Китай, Полша, Румъния, Русия, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания, Украйна, САЩ и Народна република Виетнам.

В програмата на фестивала влизат „Клубът“ на чилиеца Пабло Лараин, „Пътешествието на Цасуке“ на японеца Хироюки Танака, „Заклета девственица“ – дебютът на италианската режисьорка Лаура Биспури, документалният филм на чилиеца Патрисио Гусман “Перленото копче“, филмът на румънеца Раду Жуде „Аферим!“ (копродукция между Румъния, България и Чехия) „13 минути“ от Оливър Хиршбигел, „Всичко ще се оправи“ на Вим Вендерс, „45 години“ на Андрю Хейг от Великобритания, „Както си мечтаехме“ на Андреас Дрезден от Германия, „Тяло“ на Малгоржата Шумовска от Полша, „Голям баща, малък баща и други истории“ на Ди Пан Данг от Виетнам, „Айнщайн в Гуанахуато“ на британеца Питър Грийнауей, „Вулканът Иксанул“ на Хаяро Бустаманте от Гватемала, „Рицарят на чашите“ от Терънс Малик от САЩ, “Г-н Холмс” на Бил Кондън от Великобритания, “Никой не иска нощта“ от Койшет, „Под електрическите облаци“ на руснака Алексей Герман, „Кралицата на пустинята“ на Вернер Херцог от САЩ, „Такси“ на Джафар Панахи от Иран, “Виктория“ на Себастиан Шипер от Германия, „Отнесени от куршумите“ на Вен Янг от Китай, „Дневникът на камериерката“ на Беноа Жако и „Пепеляшка“ на Кенет Брана.

Филмът „Защо аз?“ – копродукция на Румъния, Унгария и България („Чучков брадърс“), участва в програмата „Панорама“ на фестивала.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90