VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кой умира в Дългата нощ на „Троновете“?

Внимание! Текстът съдържа спойлери

Джонерис участват в битката (предимно) отвисоко. - Кой умира в Дългата нощ на „Троновете“?

Джонерис участват в битката (предимно) отвисоко.

Битката за Зимен хребет, най-дългоочакваното сражение, „снимано някога за телевизията“, мина и замина заедно с половината от финалния сезон. Без още да издаваме кой спечели и кой загуби, трябва да подчертаем, че в света на „Игра на тронове“ Битката на копелетата си остава любимата ни, а тази се оказа доста мрачна – буквално.

Вярно, че сниманият 55 нощи сблъсък между Белите бродници и Обедините сили на дотраки, Неопетнени и армията на Севера, беше по-дълъг и по-кръвопролитен. Но най-важната дума тук е „нощи“. Не случайно в световната живопис има много прочути картини на битки, но нито една от тях не изобразява нощна битка. Каквото и да се случи, ние не видяхме много от него.

Внимание! Следва съдържание с детайли от сюжета на третия епизод на осмия сезон от „Игра на тронове“.

Освен като „Дългата нощ“, това сражение може трябва да бъде запомнено с две думи – „Вятър и мъгла“. Тези иначе метеорологични явления бяха активирани от Нощния крал, който явно може да манипулира климата и да докарва, ако не глобално, то поне локално захлаждане. Благодарение на вятъра и мъглата, „авиацията“ на Джонерис* напълно изгуби преимуществата си пред двойно по-малобройните въздушни сили на Нощния крал.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Изгубиха и зрителите, които с редки изключения на отделни индивидуални схватки, виждаха или сенки на фона на пожарища, или бой на черни котки в тъмна нощ. В тая тъмница дори Нощния крал не успя да види това, което беше най-важно да забележи.

Другото, с което трябва да бъде запомнена тази битка, е липсата на смислен план от страна на Джонерис, както и това, че когато се втурнаха в боя, те оставиха отбраната на крепоста без ръководство. Липсваше и ефективна противовъздушна защита, например балиста. А в началото на битката изпратиха конницата на дотраките на сигурна смърт.

Най-дългият епизод в играта дотук (83 минути) започва с 15-минутно покачване на напрежението, страха и плахия опимизъм, след което „светещите мечове на надеждата“, запалени от Червената жрица, започнаха бързо да гаснат и навлязохме във втората част: 40 минути екшън, драма, вятър и мъгла. Въпреки мрака, успяхме да видим и няколко отлични индивидуални изпълнения в битката, но не много.

Обаче последните 20 минути отново ни напомниха защо „Игра на тронове“ е най-гледаният сериал в историята на телевизията. Докато битката постепенно се пренесе в крепоста и дори в крипата, сценаристите и режисьора Мигел Сапочник изпратиха чуствата на зрителите на лунапарк – първо ги вкараха в залата на страха, после ги качиха и на влакчето на ужасите – да се мятат между отчаянието, паниката и пълната безнадеждност, че всичко за което ги е грижа, ще свърши още тук.

Най-дребната героиня успя да се прояви героично срещу най-гигантското ледено зомби, Аря си поигра на криеница (и на гоненица) с няколко десетки (или стотици) немъртви из подзмията на крепостта, докато Нощния крал наближаваще все по-близо до Бран и неколцината му защитници…

И все пак, умря ли някой от главните любимци на публиката? Не повече от 5-6 души, за които може и да ни е мъчно, но ще го преживем – Лиана Мормон, Джора Мормон, Теон Грейджой, Мелисандра, Берик Дондарион, Ед Скръбния. Голямата загуба бе тази на Нощния крал. Без сините му очи сериалът вече няма да е същият, защото който и да седне на Железния трон, оттук нататък заплаха за човечеството вече няма.

Смъртта на владетеля на Белите бродници, който неясно защо искаше да изтрие всеки спомен за човешката цивилиция във Вестерос и който понесе с усмивка огнения душ, с който го заля Дрогон, дойде бързо, красиво, ефектно и справедливо – поднесена от любим герой. Все пак, ако питате:

„Кой уби Нощния крал?“, правилният отговор е: „Никой“.

Разбира се, използването на „Кийстоунската армия“** е евтин трик в киното – и ако можеше да мине без него, щеше да е по-добре. Но поне сме сигурни, че няма да се повтори. По всичко личи, че с елиминирането на Белите бродници в останалите три епизода тази игра на тронове вече е твърде човешка. Е, и с един-два дракона.


Общото име на Джон и Денерис, откакто се събраха

** В киното „Кийстоунска армия“ е видимо неудържима сила или армия, която има само едно слабо място – много защитен, но много крехък елемент. Може да е един войник, предмет или каквото и да е, но ако този елемент бъде унижощен, това мигновено деактивира цялата армия.

Вижте още: ФАТАЛНИ ГРЕШКИ В ТАКТИКАТА НА ДЖОНЕРИС ЗА БИТКАТА ПРИ ЗИМЕН ХРЕБЕТ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg