Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой в „Игра на тронове“ е с най-висок шанс да оцелее?

Австралийски учени изследват логиката, по която сценаристите убиват героите и изчисляват кои (може би) ще живеят до края на сериала

Според авторите на изследването, голям шанс да оцелеят имат и Джайм, и Церсей Ланистър - защото са със знатен произход, тя е от женски пол, а той стана предател. - Кой в „Игра на тронове“ е с най-висок шанс да оцелее?

Според авторите на изследването, голям шанс да оцелеят имат и Джайм, и Церсей Ланистър - защото са със знатен произход, тя е от женски пол, а той стана предател.

Австралийски учени изчислиха вероятността героите от „Игра на тронове“ да оцелеят в последния сезон на сериала на базата на няколко ключови индикатори. Учените твърдят, че са успели да открият модела, по който сценаристите избиват 186 персонажа в предишните 67 епизода на шоуто. Изследването, публикувано в списанието „Injury Epidemiology“, е публикувано в понеделник, а резултатите му са обобщени от „Гардиън“.

Изследователите откриват, че най-голям шанс за оцеляване в предстоящите шест епизода имат само значимите персонажи, които са сменили лагера поне веднъж. Макар и по-малко, влияние върху шансовете за оцеляване оказват и  фактори като пол и произход – представителите на знатните родове от женски пол е възможно да видят края на сериала.

Жените намират смъртта си по-рядко

Това означава, че дотук с най-добри шансове да остане жива е Церсей Ланистър, която в момента стои на Железния трон. Шансове да запазят кожата до края на сериала имат и сестрите Аря и Санса Старк, става ясно от проучването на Рийдар Листад от Австралийския институт за здравни иновации към Университет Макуори в Сидни.

Драконовата кралица Денерис Таргариен никога не е сменяла позицията си и вече цели седем сезона е отдадена на каузата да владее Седемте кралства. Ако сценаристите следват практиката си дотук, тя би следвало да намери смъртта си в осмия сезон.

Джон Сняг смени лагера в края на седми сезон, което значително намали шансовете му да умре – но той, както стана ясно, не следва обичайната практика с убийствата в „Троновете“, дотук той умря и възкръсна повече от веднъж.

Може да се приеме, че Бран Старк също смени лагера, за да стане Триоката врана – и в момента е с позиция единствено срещу Белите бродници и с минимален към нулев интерес относно политическите игри във Вестерос.

По-дълго живеят предателите

Джайм Ланистър категорично смени позицията си, когато в последния сезон напусна лагера на сестра си и сега шансовете му да оцелее се покачват, заедно с тези на Тирион Ланистър, който вече има слава на предател във Вестерос.

За да събере всички тези предположения, Листад и съавторът му Бен Браун, негов колега от университета, преглеждат детайлно всички 67 епизода и отбелязват по какъв начин всеки по-важен персонаж намира смъртта си, как са въведени основните герои в историята за Вестерос и колко време са били на екран. След това героите биват разделени демографски – от коя класа произлизат и на кои богове се кланят.

От всичко това излиза, че персонажите, които намират смъртта си час, след като са представени на зрителите, е 14%. Като важни за историята се характеризират хора, които не са се появили само в ретроспективни кадри и са споменати в началните или финалните надписи. Ако пък не са споменати – тогава тяхната важност се определя от това имали ли са значима среща с някой от останалите герои.

Някои не се водят „наистина мъртви“

Така се получават общо 330 важни персонажа, от които 186 вече са мъртви, или 56,4%. От тях 63% са намерили смъртта си при засада, 24,4% са издъхнали на бойното поле, 11,8% са изгорени, а процентът на отровените е 4,8. Само един умира „по време на спорт или на арената“ – и това е Оберин Мартел, убит от Планината. Около една трета намират смъртта си в собствения си дом.

Персонажът с най-кратък екранен живот е бащата на Оли, който оцелява само 11 секунди в трети епизод на четвърти сезон. Неговата смърт обаче бе мотивацията на Оли да убие дивачката Игрит и след това да се включи в заговора за убийството на Джон Сняг.

Игрит е включена в списъка с 11 души, намерили смъртта си при нападение или от остър предмет, в нейния случай – стрела. Смъртта на Джон не се брои, тъй като се оказа, че не е за постоянно. Листад обяснява, че при подобен казус героите би следвало да се водят в графата на живите, тъй като „не са наистина мъртви“.

Персонажите с най-дълъг живот дотук на екран са Джон Сняг и Бран Старк, които били в ефир общо 57 часа и 15 минути.

И тъй като над половината от важните герои вече са мъртви, Листад и Браун са изготвили алгоритъм за шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс, за да се намали нивото на смъртност в сериала на НВО. В предложенията влизат инвестициите в институции, които подобряват здравето, включително училища и болници, облагородяване на околната среда и развиването на политики против насилието. Но все пак Листад смята, че това едва ли ще направи сериала по-гледаем.

„Не мисля, че ще ме послушат за това“, коментира той.

Осмият сезон на „Игра на тронове“ тръгва през април 2019 г.

Вижте още: ПЪРВИ ТИЙЗЪР ОТ ОСМИЯ СЕЗОН НА „ТРОНОВЕТЕ“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg