Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой заслужава „Златен скункс“ в Нова?

„Господарите“ дадоха приза на шефове в bTV и БНТ. Бой по конкуренцията или безобиден майтап?

Преди дни пък „Златен скункс“ беше даден на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Причината – обществената телевизия забавила излъчването на втора част от разследване на Валя Ахчиева и междувременно то изтекло (вероятно сам-самичко) в интернет.  - Кой заслужава „Златен скункс“ в Нова?

Преди дни пък „Златен скункс“ беше даден на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Причината – обществената телевизия забавила излъчването на втора част от разследване на Валя Ахчиева и междувременно то изтекло (вероятно сам-самичко) в интернет.

„Златният скункс“ е единствената награда със зъби. Прилича на малко, миризливо животинче, но всъщност е тренирана, мускулеста хрътка, която преследва и хапе по болното място. Българският тв ефир безспорно има нужда от тази порода. Дали обаче напоследък някой не я насъсква по-агресивно, отколкото е нужно?

Въпросът е на дневен ред, откакто „Господари на ефира“ – продукцията на Магърдич Халваджиян в Нова, пусна скункса си при шефовете на конкурентни медии.

В края на миналата година статуетката отиде при директора на новините на bTV Венелин Петков. Призът стигна до него, след като телевизията излъчи късните си емисии на запис и така проспа атентатите в Париж. Връчването на наградата обаче не беше посрещнато с възторг от зрителите на Нова. Вместо да потрият ръце, че „врагът“ е осмян, те масово коментираха репортажа като „грозен“, „жалък“, „абсурден“ и като „груба битка с конкуренцията“.

Вижте още: СКУНКС ЗА СКУНКСА

Преди дни пък „Златен скункс“ беше даден на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Причината – обществената телевизия забавила излъчването на втора част от разследване на Валя Ахчиева и междувременно то изтекло (вероятно сам-самичко) в интернет. Дотук – добре. Даването на приза обаче бе съпроводено с намек, че БНТ се е поддала на външен натиск. Заради него мнозина (включително наблюдателни представители на журналистическата гилдия) останаха впечатление, че Анкова не просто е отложила излъчването на втората част, а е спряла цялото разследване. В последвалата патардия не се разбра, че телевизията междувременно е пуснала целия материал на Ахчиева.

Вижте още: БНТ СРЕЩУ „ГОСПОДАРИТЕ“ ЗА СКУНКСА ЗА ВАКСИНИТЕ

Със сигурност както в този, така и в други случаи, bTV и БНТ трябва да бъдат критикувани (според нас, например, обществената телевизия трябва да внимава повече със сценариите на Ахчиева). Когато обаче критиката идва от прекия конкурент, тя вече звучи като атака.

Затова се питаме дали с тези два скункса Нова поведе война или просто си направи безобиден майтап? Дали става дума за планирани действия или за случайност? И има ли значение фактът, че консултант на разследванията в екипа на „Господари на ефира“ от известно време е бившата шефка на новините на bTV Люба Ризова? Все въпроси, върху които може да се поразсъждава.

Разбира се, никой нямаше да си ги задава, ако освен по стълбите на bTV и БНТ, скунксът се катереше по високите етажи на Нова (вместо да яде само „партера“ в лицето на шофьорите на телевизията, които паркират служебните автомобили на места за инвалиди). Ще е забавно да видим как „Господарите“ подиграват предавания като „На кафе“, „Х фактор“ и „България търси талант“, продуцирани от Магърдич Халваджиян, как проверяват кои разследвания са спрени в Нова; как се отбиват при главения изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел, за да разберат дали подопечните му медии са подложени на външен натиск.

Докато те събират сили за подобна серия високорейтингови удари, ние им предлагаме няколко достойни носители на антинаградата. При това, от собствения им двор:

1. Кремена Халваджиян

Красив, елегантен, изпипан до последния детайл, скунксът е достойна награда за творчеството на стилистката в продукциите на Нова и респективно, на съпруга й Магърдич. Кремена обаче не бива да вземе приза заради тюрбаните, които вие около главата на Гала, а за нещо по-сериозно – проявата на глупава храброст, с която ежедневно рискува работното си място в телевизията.

„Ако трябва да отстъпя от идеята си или дори да я променя малко заради продуцент, шеф или директор, аз ставам и си заминавам!“, с патос казва тя.

За нас остава въпроса къде си заминава? Може би вкъщи, където я чака същият този продуцент, шеф и директор? Поднасяйки й скункса, репортерът Боби Ваклинов може да я попита.

2. Саня Армутлиева

Известна е като шеф на „Вирджиния рекърдс“, като съдия в продуцирания от Магърдич Халваджиян „X Factor“ и като „октопод“. Последната титла й беше дадена от музикалната гилдия заради умението да пуска пипала в различни сфери и да задушава попадналите в обсега й таланти. Ако наградата на „Господари на ефира“ отиде при нея, ще станем свидетели на появата на нов биологичен вид. Вид, роден от съдбовната среща на скункс с октопод.

3. „България търси талант“

В първите сезони на предаването, докато негов изпълнителен продуцент беше Global, победители станаха певиците Богдана Петрова и Кристина Арабаджиева. Скунксът може да бъде връчен със задна дата на Магърдич Халваджиян като продуцент на прекрасно предаване, с отлично, компетентно жури и, за съжаление, с победители, които никой вече не помни.

4. Звездите на Нова

„Господарите“ лесно ще открият кандидат за приза точно под носа си. Защо да не го вземе водещата на „Комбина“ Лора Крумова, която цветисто разказа как за пръв път е видяла актьора Владо Пенев на сцената.

„Спомням си го как тичаше по пишка – заяви в ефир тя. – Трябва ли да се извинявам за думата пишка? Тя е хубава дума!“

Не заслужава ли поне опашка от скункс и синоптичката-репортерка Никол Станкулова? Въоръжена с микрофон красавицата пристигна в Калофер на Богоявление, взе интервю с кмета и напук на традициите, единствена от всички жени се хвана на прочутото мъжко хоро.

5. Боби Ваклинов

Едва ли има друг репортер, който по силата на задълженията си да е принуден толкова често да се подиграва на колеги. Затова Боби трябва да си самовръчи скункс с уточнението, че вероятно от време на време, без да си дава сметка, става жертва на нечии невидими интереси. След това вече може да ни припомни любимата си фраза, че „Златният скункс“ е критерий за това доколко човек е широко скроен, доколко си е повярвал и доколко има чувство за хумор.


Източник: The Week

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС