POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Който го е страх от „Кокаиновата мечка“, не ходи на кино

Критиката: Колкото глупав, толкова и забавен филм по истинска история за наркозависима мечка (видео)

Актрисата Кери Ръсел и косматата ѝ CGI партньорка в сцена от „Кокаиновата мечка“. Снимка: Стопкадър - Който го е страх от „Кокаиновата мечка“, не ходи на кино

Актрисата Кери Ръсел и косматата ѝ CGI партньорка в сцена от „Кокаиновата мечка“. Снимка: Стопкадър

Какво би се случило, ако гигантска черна мечка погълне килограми кокаин, и до какви крайности би стигнала, за да си набави още от белия прах? Върху тези абсурдни въпроси е изграден сюжетът на „Кокаиновата мечка“, хорър комедия, която от петък, 24 февруари, може да се гледа и по българските кина. Филмът едва ли би направил впечатление, ако не беше широко рекламиран, че е „по истинска история“.

Нелепият на пръв поглед наратив е успял да събуди интереса на малко над 4 хил. зрители, сочат данните на НФЦ за боксофиса от уикенда 24-26 февруари. Този резултат може да изглежда нищожен на пръв поглед, но гарантира на филма четвъртото място по гледаемост за посочения период (за сравнение най-предпочитаният филм за уикенда е бил „Ант-мен и Осата: Квантомания“, привлякъл малко над 5700 зрители).

В „Кокаиновата мечка“ всичко започва през 80-те години в САЩ, когато наркотрафикант опитва да напусне самолет, натоварен с твърде голямо количество дрога. В опит да спаси поне част от материала, той хвърля торбите с опакован кокаин над гориста местност и скача от летателното средство към нелепата си смърт. Откриването на тялото му дава ход на множество сюжетни линии – гневен наркобос се отправя към гората в търсене на изгубената си стока, непрокопсаният му син бърза да направи същото, за да спечели благоволението на баща си, а в надпреварата кой пръв ще стигне до наркотика се включва и полицията. Нито един от тях не подозира, че гигантска черна мечка вече ги е изпреварила и кокаинът е събудил у нея глад за човешка кръв.

Режисьор на филма е актрисата Елизабет Банкс. Тя е успяла да събере впечатляващ актьорски състав, воден от Кери Ръсел, Олдън Еренрайх, Скот Зайс, Кристофър Хивю, Джеси Тайлър Фъргюсън и Рей Лиота в последната му роля на големия екран.

Истинската история, на която се базира сюжетът обаче, е далеч по-скучна: през септември 1985 г. полицията в Тенеси попада на тялото на Андрю Картър Торнтън Втори, бивш полицай от наркоотдел, превърнал се в муле. Торнтън е пренасял наркотици със самолет и намира смъртта си, когато парашутът му отказва да се отвори. Малка част от материала на стойност 15 млн. долара е открита заедно с останките му, но докато разследването отведе полицаите в националния парк Чатахучи в Джорджия, тридесетина килограма от кокаина вече са били погълнати от злощастна мечка. Самото животно е намерено мъртво недалеч от торбите с наркотика и след аутопсията се установява, че почти целият обем на стомаха е запълнен с веществото.

Прочитът на Банкс на инцидента е оценен полярно от критиката. Все пак преобладават позитивните отзиви – „Кокаиновата мечка“ има 70% одобрение от киноекспертите и 75% от публиката (данните са от „Ротън Томатоус“).

„Колкото и да се опитвах, не можах да намеря по-дълбок смисъл в „Кокаиновата мечка“ – пише Дейвид Симс в „Атлантик“. – Това са 95 минути разказ в холидвудски стил какво би се случило, ако мечка се надруса. Може би глупакът съм аз в опита си да потърся някаква задълбоченост от кървавите кадри: Банкс обещава на зрителите си нищо повече от кокаинова мечка и те точно това получават. Проектът никак не пренебрегва основната си атракция, но изглежда много несигурен какво да построи около нея, затова просто разхвърля наоколо каръци, въоръжени с безразличен хумор в лицето на истински плашещо насилие. Ако харесвате кървави хорър сцени, достойни за блокбъстър, то в „Кокаиновата мечка“ има много такива.“

Филмът можеше да бъде истински триумф, ако шегите бяха по-изтънчени, но закачките не отговорят на заявката, заключава критикът.

„Като повечето заглавия, които превръщат злорадството в забавление, и този се справя сравнително добре и едновременно обърква и задоволява очакванията ви“, коментира Джъстин Чанг в „Лос Анджелис Таймс“.

Преди всичко „Кокаиновата мечка“ е заглавие и концепция, отбелязва Билге Ебири във „Вълчър“ – филмът може да си позволи да сложи всички хорър сцени на света в своите безгрижни час и половина, при това ще го направи с лекота. Подобен подход би бил разочароващ, ако филмът не се казваше „Кокаиновата мечка“, допълва иронично критикът.

Колкото и да се надсмивате над идеята, че някой би отишъл на кино специално, за да гледа второразряден хорър филм, ще се изненадате, когато установите, че „Кокаиновата мечка“ е колкото глупав, толкова и забавен филм, казва Марк Кърмоуд в „Гардиън“ и дава 4/5 звезди:

„Може и да не е главозамайващият фестивал на хаоса, който е загатнат в трейлъра, но далеч не е и ужасен. Третият филм на Банкс като режисьор е спорадично забавен, карнавал на откъснатите крайници, излетелите глави и разпилените вътрешности. Всичко това е омекотено от частично пародийна спилбъргова чувствителност към едно семейство.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg