Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Който управлява цял народ, трябва да чете сам себе си

Рядка антикварна находка, след 47 години колосалният труд на Томас Хобс „Левиатан“ излиза в ново издание у нас

„Левиатан“ на Томас Хобс вдъхновява режисьора Андрей Звягнцев да създаде едноименния киношедьовър. - Който управлява цял народ, трябва да чете сам себе си

„Левиатан“ на Томас Хобс вдъхновява режисьора Андрей Звягнцев да създаде едноименния киношедьовър.

„Майка ми роди близнаци: мен самия и страха” – така английският философ Томас Хобс обяснявал присъствието си в света.

Според онова, което е записал в дневниците си, той се появил преждевременно – на 5 април 1588 г., когато майка му чула за инвазията на Великата испанска армада на Острова. Страхът бил негов постоянен спътник от ранно детство до края на дните му. Години наред размишлява над всевъзможните му проявления и го посочва като основен елемент за възникването на държавата в трактата си „Левиатан”.

Векове след смъртта му този колосален труд продължава да предизвиква световете на науката и изкуството. В основата му е метафора, взета назаем от Стария завет – за морското чудовище от Книгата на Иов, на което Хобс оприличава държавната машина.

366 години след написването си, „Левиатан” е в списъка със задължителна литература на най-престижните университети в света. Преди две години беше и в листата с кандидати за „Оскар” заради едноименния филм на Андрей Звягинцев, вдъхновен от библейската история и труда на Хобс. Руският режисьор не се класира за реч под прожекторите в Шрайн Аудиториум, но от друга церемония му остана „Златен глобус” и удовлетворението, че е предал в киното драмата на днешна Русия.

„Страстите, които карат хората да бъдат склонни към мир, са страх от смъртта, желанието за неща, необходими за удобен живот, и надежда за добиването им чрез труд. А разумът внушава подходящи условия за мир, въз основа на които хората могат да се споразумеят. Тия условия са това, което се нарича иначе естествени закони”, пише в трактата си Томас Хобс.

Според мнозина изследователи „Левиатан” на Хобс най-успешно показва прехода от средновековното към модерното мислене във Великобритания.

В България „Левиатан” излиза за първи път през 1970 г. в превод на Руси Русев и това остава единствената публикация в продължение на 47 години. Изключително ценна по съдържание, книгата е и рядка антикварна находка. Благодарение на второто издание, реализирано от издателство „Лист”, „Левиатан” става достъпен не само за тесните професионални кръгове, а и за всички, изкушени от философията.

Първите две части на книгата – „За човека“ и „За държавата“, излизат след сериозна редакция и осъвременяване на превода. На Пролетния базар от 23 до 28 май в НДК изданието ще се предлага с намаление от 20 процента на щанд 339, където „Лист” ще представят заглавията си.

Още в увода към трактата си Томас Хобс задава опорните точки в изучаването на държавата и държавността:

„Чрез изкуство е създаден този велик Левиатан, който се нарича държава (на латински civitas), който не е нищо друго освен изкуствен човек, макар и по-голям на ръст и сила от естествения, за чиято закрила и защита той е бил създаден. В тоя Левиатан върховната власт е изкуствена душа, която дава живот и движение на цялото тяло; длъжностните лица и другите представители на съдебната и изпълнителната власт – изкуствени стави; наградата и наказанието, чрез които всяка става и член са прикрепени към седалището на върховната власт и са подтиквани към изпълнение на задълженията си, са нервите, които вършат същото това нещо в естественото тяло; благосъстоянието и богатството на всички отделни членове са силата; salus populi, безопасността на народа – неговата работа; съветниците, които му внушават всичко, което той трябва да знае, е паметта; справедливостта и законите – изкуствен разум и воля; гражданската хармония – здраве; размириците – болест; и гражданската война – смърт.

Последно договорите и съглашенията, чрез които частите на това политическо тяло първо са били създадени, сглобени и съединени, приличат на това fiat (да бъде) и да създадем човека, което Бог изрекъл при създаването на света”.

Освен за студенти, трактатът на Хобс е богатство и препоръчително четиво за настоящи и бъдещи политици.

„Тоя, който трябва да управлява цял народ, трябва да чете сам себе си и да познава не тоя или оня отделен човек, а цялото човечество. И макар това да е трудно, по-трудно, отколкото да се научи език или да се усвои клон на науката, все пак след като изложа системно и прегледно това, което съм научил от четенето на самия себе си, за другите ще остане само това да размислят дали не намират същите неща и у себе си. А тоя вид изучаване не допуска никакво друго доказателство”, отбелязва политическият мислител.

Томас Хобс (1588-1679) живее през бурни години за Англия – победата на английската революция и обезглавяването на Чарлз I, управлението на Оливър Кромуел и Реставрацията на Стюартите. Убеден монархист и привърженик на управлението от абсолютен суверен, Хобс следва семейството на лорд Уилям Кавендиш, когато то напуска Англия и се установява във Франция. По време на изгнанието той е преподавател по математика на бъдещия крал Чарлз II. През 1651 година публикува най-важния си труд – „Левиатан”, и това задълго го лишава от възможността да се върне в родината си.

Новото издание „Левиатан“ от Томас Хобс е на „Лист“. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90