Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кока-кола свали кампания заради „Моята борба” на Хитлер

Автоматизиран бот на концерна се превърна в посредник на идеологията на Адолф

 - Кока-кола свали кампания заради „Моята борба” на Хитлер

„Кока-Кола“ беше принудена да оттегли рекламна кампания от Туитър, след като в нея се появиха цитати от Хитлеровата творба „Моята борба”. За кампанията, наречена Make it Happy (бел. ред. – направи го щастлив), безалкохолният гигант покани хората да отговарят на негативни статуси в социалната мрежа за микроблогинг с етикета #MakeItHappy.

Идеята била автоматичен алгоритъм да конвертира туитите, преобразувайки думичките в картинки, които предизвикват усмивка. Симпатично мишле, палма със слънчеви очила или пилешко бутче с каубойска шапка са част от обитателите на „щастливата” база данни.

В съобщението до медиите от „Кока-кола“ твърдят, че целта им била “да се справят с широко разпространеното замърсяване на социалните мрежи и гадните коментари из целия интернет”.

Но екипът на щатската онлайн медия Gawker забелязал, че в един от статусите, преобразувани в дигитално изображение на куче, се съдържа мотото на Американското движение за превъзходство на бялата раса. Девизът, известен като „14 думи”, гласи: „Ние трябва да подсигурим съществуването на нашата раса и бъдещето на белите деца”.

Инженерите на медията измайсторили собствен бот, който внедрили в Туитър. Той имал задачата да публикува цитати от „Моята борба” и да ги свързва с кампанията на „Кока-кола“. Веднъж разпознал етикета #MakeItHappy, интернет роботът на световния концерн започнал да преобразува расистките и антисемитски послания на Фюрера в закачливи картинки.

За няколко часа акаунтът на „Кока-кола“ се превърнал в посредник на идеологията на Адолф Хитлер, дегизирана като усмихващ се банан, пират и котка, свиреща на барабан.

Кока-Кола не е единствената компания, която е потърпевша от използването на автоматизирани ботове за рекламни цели. През ноември миналата година отборът по американски футбол New England Patriots трябваше публично да се извини за расистки изказвания, които бяха публикувани от официалния акаунт на тима в Туитър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС