Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Коледа и японската масова Ода на радостта (видео)

Гигантски хор от 10 хиляди души изпълни произведението на Бетовен, което звучи всяка година по това време в Страната на изгряващото слънце

Деветата симфония резонира по особен начин в японците, които винаги са обичали Бетовен. Снимка: Стопкадър от видеото - Коледа и японската масова Ода на радостта (видео)

Деветата симфония резонира по особен начин в японците, които винаги са обичали Бетовен. Снимка: Стопкадър от видеото

В Япония по Коледа хорове из цялата страна пеят една и съща песен. Това е Деветата симфония на Бетовен и един гигантски хор от 10 хиляди души се подготвя за изпълнението ѝ. Как тази музика е станала традиционна за Япония и как се дирижират 10 хиляди певци разказва видео репортаж на Би Би Си.

„Казвали са ми, че това е започнало сред германските пленници по време на Първата световна война в Токушима – разказва Ютака Садо, диригент. – Те я пеели в затвора, независимо от тъжните обстоятелства. Деветата на Бетовен е невероятна. За всеки е лесно да я пее, въпреки че нотите не са никак лесни“.

Според диригента, Деветата резонира по особен начин в японците, които винаги са обичали Бетовен и затова им е любима. Слушат я много през декември и така запомнят годината чрез тази динамична мелодия.

„Мисля, че по този начин тя е станала важна част от нашата култура“, казва Садо.

Мнозина от участниците в този хор не са професионални певци. Те репетират в малки групи от месеци.

„Настина я обичам – толкова е мощна, енергична – обичам я!“, споделя един от певците.

„Дава ми сила си кураж в добри и лоши времена“, допълва го друг.

„Да се работи с 10 хиляди певци е страхотно, на ако не дадат всичко от себе си, може да стане доста депресиращо – казва Ютака Садо. – Трябва да накарам всеки да се почувства все едно, че не е един от 10 хиляди, а има главна роля. Това беше най-голямото предизвикателство през първата ми година и все още е.“

Тази година 10-хилядният хор изпълни Одата на радостта за 35-и път.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90