Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Коледа за българите не е религиозен, а семеен празник, трапеза и подаръци

Изследване на „Нилсен България“ показва как българите възприемат коледните празници

71% от анкетираните са заявили, че Коледа означава време, прекарано с близките. Религиозният аспект на празника е изцяло пренебрегнат. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Коледа за българите не е религиозен, а семеен празник, трапеза и подаръци

71% от анкетираните са заявили, че Коледа означава време, прекарано с близките. Религиозният аспект на празника е изцяло пренебрегнат. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Коледа за българите категорично не е религиозен празник. Това става ясно от социологическо проучване на „Нилсен Адмосфер България“ и „Български Национален Панел“, проведено сред интернет потребители.

71% от анкетираните са заявили, че Коледа означава време, прекарано с близките. За 62% традициите са изключително важен елемент от празника. Украсата е съществена за 60% от запитаните, а 54% държат на подаръците. Ястията – символ на празника, са боб и сарми. Те са посочени от 71% от хората. Заедно с тях на трапезата присъстват ядки, плодове и тиквеник. Все пак има и 2% българи, които нямат специално меню за коледните дни.

Проучването, макар и не много обширно, показва интересни тенденции, свързани с народопсихологията на българите. Религиозният аспект на празника е изцяло пренебрегнат. Българите празнуват родов празник, а не църковен. Вероятно причините за това се крият в прекъсването на традицията по времето на социализма и в нуждата от подобен семеен празник, който съвременната култура не предоставя под друга форма.

Пазарното изобилие също дава отражение. Коледният дух е маркетингов дух в голяма степен, той се внася от украсите по улиците и магазините, от телевизионните предавания и реклами. Затова подаръците и декорацията у нас вече са по-сериозен символ на празника от религиозната служба.

Българите някак са разделили свързаните чрез църковни канони празници Рождество и Възкресение. На Великден религиозният елемент все още е основополагащ, докато Коледата се е върнала към стародавните традиции на зимна вакханалия.

Прави впечатление и фактът, че в съзнанието на анкетираните Бъдни вечер и коледният ден са подсъзнателно обединени. Менюто, което са посочили респондентите, отговаря на традициите, свързани с вечерта преди Коледа. Идеята за християнските пости е станала формален ритуал за повечето българи, които освен това декларират привързаността си към традициите. Изследването не изяснява дали ги познават, или се придържат към някаква специфична тяхна версия, наложена от медиите и социалните мрежи.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90