Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Коледен панаир на книгата ще има

С по-малко участници в изложението - и издателите, и читателите ще се допускат само със зелен сертификат

Панаирът ще се проведе между 7 и 14 декември в НДК. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Коледен панаир на книгата ще има

Панаирът ще се проведе между 7 и 14 декември в НДК. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Коледният панаир на книгата тази година все пак ще се проведе, въпреки затрудненията поради тежката Ковид-вълна, съобщиха за „Площад Славейков“ организаторите от Асоциация „Българска книга“. През 2020-а традиционното събитие беше отменено поради пандемията и заради факта, че все още нямаше налични ваксини срещу Ковид-19. Тази година изложението ще бъде между 7 и 12 декември в НДК. 

Паралелно с Панаира ще протекат и два литературни фестивала с участие на световни автори. Засега със сигурност е потвърдено присъствието на Дубравка Угрешич.

Панаирът ще бъде по-малък от обичайното, уточни пред „Площад Славейков“ изпълнителната директорка на АБК Елена Георгиева. Причината от една страна е заради тежките загуби, които претърпя книгоиздаването тази година със смъртта на знакови личности от литературната сцена, а от друга – по-малко издателства се регистрират заради стриктните пандемични ограничения, които ще бъдат наложени на организаторите, участниците и посетителите. Необходимо е персоналът, който обслужва щандовете, да притежава валиден сертификат за ваксинация, или отрицателен PCR, или антигенен тест или друг вид тест, одобрен от здравните органи. Ако мярката не е спазена, РЗИ ще налага глоби на нарушителя лично, на фирмата, в която служителят работи, на АБК като организатор на изложението и на НДК като домакин на панаира.

Всеки посетител, който желае да влезе в НДК, ще бъде проверяван на входа чрез сканиране на зеления сертификат.

Паралелно с Коледния панаир на книгата ще се състоят двата традиционни литературни фестивала: Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, който ще се проведе за четвърти пореден път, тази година под мотото „Отвъд буквите“, и Деветият Софийски международен фестивал, наречен през 2021 г. „Думите имат думата“. Двете събития ще протекат онлайн, за да се избегнат проблемите в пандемичната ситуация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах