Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коледна песен пренаписана с политкоректен текст

Текстът на „Baby It’s Cold Outside“ съдържаше редове, които са проблемни във времето на #MeToo

Рикардо Монталбан не пуска Естер Уилямс да си тръгне по време на изпълнението на „Bаby it's Cold Outside“. Снимка: Стопкадър - Коледна песен пренаписана с политкоректен текст

Рикардо Монталбан не пуска Естер Уилямс да си тръгне по време на изпълнението на „Bаby it's Cold Outside“. Снимка: Стопкадър

„Baby It’s Cold Outside“, една от най-обичаните коледни песни, бе пренаписана от певеца Джон Ледженд. В последните години песента загуби част от блясъка си, след като попадна в полезрението на активистите на #MeToo, пише „Гардиън“.

Написана през 1944 г., „Baby It’s Cold Outside“ е писана за дует от мъж и жена – мъжът се опитва да убеди жената да остане у тях през нощта, тъй като навън времето било лошо. Жената си измисля редица не особено убедителни оправдания, за да си тръгне. Сред звездите, които са я изпълнявали през годините, са Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Дийн Мартин, Лейди Гага и Том Джоунс.

Всъщност, песента отдавна предизвиква смесени реакции, но в ерата на обвиненията в сексуален тормоз в развлекателната индустрия фрази като „Кажи ми, какво има в тази напитка?“ са особено проблемни. Подходът с изсипването на упойващи вещества в напитките напомня на мнозина за опит за изнасилване.

През 2018 г. няколко американски радиа спряха песента от ефира си. Дъщерята на Дийн Мартин се възпротиви на решението:

Това е сладка, флиртова празнична песен. Зная, че баща ми би се побъркал сега“.

За да избегне противоречивите настроения, Ледженд си партнира с текстописеца Наташа Ротуел и изменя проблемните фрази. Песента е написана за дует с Кели Кларксън. В новия вариант на текста диалогът протича по следния начин:

Какво ще си помислят приятелите ми? – пита се жената.
Мисля, че ще се зарадват – отговаря мъжът.
– …Ако остана и изпия още едно питие?
Тялото е твое и изборът е твой.

Новата версия на песента ще стане част от обновения вариант на миналогодишния албум на Ледженд „Легендарна Коледа“, който ще излезе на 8 ноември 2019 г.

Вижте още: КОЛЕДНА ПЕСЕН ИЛИ ОПИТ ЗА СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ?

Версията на „Baby It’s Cold Outside“ от 1949-а:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg