Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коледният панаир на книгата се зaвръщa в добрите мегa рaзмери

НДК отново домaкин нa най-мащабното книжно събитие след пандемията

Освен сериозния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Коледният панаир на книгата се зaвръщa в добрите мегa рaзмери

Освен сериозния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Софийският международен Панаир на книгата ще се проведе в НДК от 6 до 11 декември, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. По време на събитието ще бъдат връчени и годишните награди „Златен лъв“ за книгоиздаване.

За пръв път след пандемията Панаирът на книгата ще се проведе в традиционния си мащаб – в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в НДК.

Освен сериозния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти, тъй като по време на Софийския международен панаир на книгата ще се проведат още две големи събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаването в България – десетото издание на Софийския международен литературен фестивал и петият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. В номинацията участват професионалисти и журналисти, отразили в медиите новите книги. Критериите, по които се оценяват, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. За първи път наградата е била присъдена през 1996 г.

По същото време ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал под мотото „Четене с разбиране“. Програмният директор на фестивала проф. Амелия Личева е избрала именно тази тема за концентриране на разговорите с поканените автори от Унгария, Австрия, Америка, Англия, Аржентина, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Испания, Италия, Канада, Словения, Финландия, Франция.

Освен утвърдени европейските литературни гласове, ще бъдaт предстaвени и най-новите лауреати на престижни европейски награди. За миналото, за онеправданите и правото на памет, ще говори любимата на различни поколения Рута Сепетис. Авторката Ирис Волф ще върне публикaтa към едно минало и тип диктатури, от които Източна Европа се надява да се е оттласнала завинаги. Гостите ще могат да се срещнат и с Пол Теру с неговите репортажи за пътувания по света, както и с двама от най-големите изследователи на литературата днес – Жизел Сапиро и Дейвид Дамрош, които ще представят своите гледни точки в дебата за наложеното от Гьоте и фокусирало вниманието на цели два века понятие „световна литература“.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg