Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Коледно матине с Филхармонията, пряко по БНТ2

Класика в телевизионния ефир с хора на Софийските момчета и с оперната звезда Веселина Кацарова

Найден Тодоров ще дирижира Коледния концерт на Софийската филхармония. - Коледно матине с Филхармонията, пряко по БНТ2

Найден Тодоров ще дирижира Коледния концерт на Софийската филхармония.

За някои Коледа не е така тържествена без матинето в зала „България“ – и ако не могат да присъстват на живо, празникът нерядко минава под звуците на концерта, излъчван по телевизията. И тази година традицията ще бъде спазена и матинето ще бъде излъчено пряко по БНТ2 на 25 декември от 11 ч.

За първи път коледният концерт по телевизията няма да бъде със Симфоничния оркестър на БНР, а със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров и с Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров. Хорът е създаден през 2017 г. по инициатива на Филхармонията и участието в Коледното матине на БНТ2 ще бъде първата голяма телевизионна изява на младите изпълнители.

Ще прозвучат произведения от Бизе, Шуберт, Маскани, Калман, Лехар, Елгар, Чайковски, Христо Недялков, Борис Карадимчев, както и популярни коледни песни, откъси от оперети и класически творби. Солисти ще бъдат Еделина Кънева (сопран) и Михаил Михайлов (тенор).

БНТ2 ще излъчи на живо и традиционния Коледен концерт на Хора на софийските момчета, който е на 25 декември от 18 ч. Диригент е проф. д-р Адриана Благоева, клавирният съпровод – на Зорница Гетова. В програмата са включени коледни песни от различни европейски страни и творби от Христо Недялков, Александър Текелиев, Стоян Бабеков. Солистите са проф. Атанас Атанасов (орган), Йоанна Русева (цигулка) и Цветана Бандаловска (сопран).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На Бъдни вечер от 20 ч. БНТ2 ще излъчи и концерта на оперната звезда Веселина Кацарова, състоял се през декември във Фестивалния комплекс във Варна. На сцената ѝ партнират баритонът Сирил Ровери, диригент на оркестъра на Варненската опера е Филип Брид. В програмата звучат увертюри, арии и дуети от опери на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, Сен-Санс и Маскани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах