Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Колекционери на омразата

Художници и калиграфи изследват как изглежда омразата и как се живее с нея

Изложбата търси материалното измерение на заплахите и обидите онлайн. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Колекционери на омразата

Изложбата търси материалното измерение на заплахите и обидите онлайн. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Езика на омразата изследва изложба, озаглавена „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“. В експозицията ще бъде представена селекция от реални закани и обиди, призиви към насилие и дори смъртни заплахи, отправени в отговор на изразена гражданска позиция. Всички те са превърнати в обект на изкуство. „Колекцията“ може да бъде разгледана в столичната галерия „КО-ОП” на бул. „Янко Сакъзов” 17 от 2 до 11 ноември.

Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена, но и думите, представени чрез изкуството на различни автори, да бъдат „изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване“, се казва в анонса на събитието.

Въпросът, който артистите си задават, е как изглежда омразата и как се живее с нея? Ако думите, с които са нападани онлайн много публични личности, журналисти и активисти за човешки права, оживеят извън виртуалния свят, какъв ще бъде образът им?

Нежните акварели на илюстраторката Вероника Белчева пресъздават „езика на омразата” в 2-минутна анимация от рисунки, в които Елизавета Ангелова е вплела калиграфски изписани обиди.

Един от най-изявените артисти в областта на шрифта у нас – Костадин Кокаланов, се включва в проекта, като изписва на ръка върху завеси избрани обиди и закани, с които са заливани ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминисти, писатели, журналисти и др.

Графичният дизайнер Стефан Чинов участва с произведението „1000 думи”, в която са вплетени отново реално отправени заплахи онлайн, отпечатани върху платове.

Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate”. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах