Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колекцията на Лувъра достъпна онлайн безплатно

Половин милион произведения вече са дигитализирани (линк)

Ценителите на изкуството скоро ще може да разгледат цялата колекция на Лувъра и онлайн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Колекцията на Лувъра достъпна онлайн безплатно

Ценителите на изкуството скоро ще може да разгледат цялата колекция на Лувъра и онлайн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лувърът започна мащабен процес по разширяване на колекцията си с дигитализирани произведения и вече над половин милион творби, изложени в залите им, могат да бъдат разгледани безплатно от публиката от всеки край на света. Най-посещаваният музей в света дотук е качил снимки на 482 хил. работи и почти всички са придружени с информация, отбелязва „Франс 24“.

Дигитализацията на колекцията идва след година на пандемия, през повечето месеци от която Лувърът остана затворен. Това дава време на екипа да съсредоточи работата си над сайта, който освен че е обогатен с още информация и снимки, е бил напълно преобразен.

„Тази стъпка е предвидена от няколко години и целта ни е да сме в услуга както на широката публика, така и на изследователите – коментира Жан-Люк Мартинез, директор на музея. – Достъпността е в сърцето на нашата мисия.“

В онлайн колекцията могат да се открият не само произведения, които са изложени в залите на музея, но и творби от архивите му. В платформата място са намерили още работи от музея „Делакроа“, който Лувърът управлява, както и скулптури от градините „Тюйлери“.

В отделна секция са подредени всички произведения, за които е установено, че са били заграбени от нацисткия режим в края на Втората световна война през 1945 г. и предстои да бъдат върнати на законните им собственици.

По-рано през март директорът на Лувъра обяви, че музеят ще проведе задълбочено проучване на колекцията си, като особен фокус ще има върху произведенията, придобити във военно време или постъпили от бивши  френски колонии. В това число влизат близо 14 хил. произведения, придобити между 1933 и 1945 г. Проучването вероятно ще отнеме 5 години, изрази надежда Мартинез.

Вижте още: ЛУВЪРЪТ ИЗСЛЕДВА КОЛЕКЦИИТЕ СИ ЗА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

По негови изчисления, 1% от портретите в колекцията на Лувъра са дошли в музея като военна плячка.

„Лувърът няма какво да крие, а рискът за репутацията ни е огромен – коментира директорът. – Когато следващите поколения поискат да разберат откъде идват тези колекции, как да отговорим? Като се обърнем към историята и открием фактите.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС