Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колекцията на съоснователя на „Майкрософт“ продадена на търг за $1,5 млрд.

Аукционът постави рекорди за най-високооценени произведения на Сьора, Сезан, Климт и други

Ван Гог, „Овощна градина с кипариси“. Репродукция: Christie’s Images Limited 2022 - Колекцията на съоснователя на „Майкрософт“ продадена на търг за $1,5 млрд.

Ван Гог, „Овощна градина с кипариси“. Репродукция: Christie’s Images Limited 2022

Търг с десетки произведения на изкуството от колекцията на Пол Алън, сред които ценни творби на Сезан и Винсент Ван Гог, приключи с приход от 1,5 млрд. долара. Сумата от продажбата на творбите, събирани от съоснователя на „Майкрософт“, постави рекорд за най-доходоносен аукцион за една вечер, съобщиха от тръжната къща „Кристис“. Парите ще бъдат дарени на няколко каузи, каквото е било желанието на Алън. Той почина през 2018 г.

Необичайното за колекцията на Алън, е че той сам селектира произведенията, вместо да разчита на арт експерти. Вечерта постави и още няколко рекорда за най-скъпо продадени произведения на отделни творци, а много от творбите надминаха първоначалната оценка на тръжната къща. „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)“ (1888) на Жорж Сьора например, изобразяваща три голи жени, се продаде за 149,2 млн. долара, рекорд за работа на поантилиста.

Жорж Сьора, „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)“. Репродукция: Christie’s Images Limited 2022

„La Montagne Sainte-Victoire“ (Планината Сент-Виктоар) на Сезан, датирана между 1888-1890 г., отиде при нов собственик срещу 137,8 млн. долара, още един рекорд. Най-висока цена за произведение на Климт бе постигната с „Брезова гора“, продадена за 104,6 млн. долара.

Пол Сезан, „La Montagne Sainte-Victoire“ (Планината Сент-Виктоар). Репродукция: Christie’s Images Limited 2022

Голям принос за внушителната обща сума на произведенията имат и „Овощна градина с кипариси“ на Ван Гог (117,2 млн. долара) и „Майчинство II“ на Гоген (105,7 млн. долара). Нови собственици си намериха още картини на Клод Моне, Дейвид Хокни, Пабло Пикасо и други, както и скулптури на Макс Ернст и Александър Калдер.

Пол Алън, който заедно с Бил Гейтс основава през 1975 г. „Майкрософт“, започва да събира колекцията, когато компанията е на върха. Предварително изчислената обща стойност бе 1 милиард долара и търгът бе коментиран като „събитие от безпрецедентен мащаб“.

Аукционът с колекцията на Пол Алън ще продължи и тази вечер, 10 ноември, в Ню Йорк.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС