Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колесница и кон в гроб от Желязната епоха открити в Йоркшир

Находката намерена в основите на бъдещ жилищен квартал, строителният предприемач спря работата си в името на науката

Археолози твърдят, че във Великобритания съвместното погребване на колесница и кон е рядкост. Снимка: David Wilson, swins.com - Колесница и кон в гроб от Желязната епоха открити в Йоркшир

Археолози твърдят, че във Великобритания съвместното погребване на колесница и кон е рядкост. Снимка: David Wilson, swins.com

Колесница и кон, погребани заедно около 500 г. пр. Хр., са открити в Северна Англия, съобщава британският „Телеграф“. Подобна находка се случва за първи път от близо два века насам. Във Великобритания досега са открити общо 26 колесници, у нас също са намирани колесници – но те са от класическата Античност и имат предимно парадни фунции, докато келтските имат и военна фунция.

Древното превозно средство е намерено по време на изкопните работи по основите на нов жилищен квартал в градчето Поклингтън, Йоркшир. Археолозите твърдят, че във Великобритания съвместното погребване на колесница и кон е рядкост и става дума по-скоро за изключение, а не за обичайна практика в културата на първото келтско население. Колесницата е била открита в могила с квадратен план в края на погребално поле от периода на заселване на келтскоезични жители, носители на желязото.

Според д-р Пола Уеър от местното археологическо дружество, съвместното заравяне на кон и колесница увеличава значението на находката. Откритието задълбочава разбирането на специалистите за араската култура от Средножелязната епоха.

Колесницата със сигурност е била притежание на личност от висок ранг. Включването на кон в погребението е необичаен детайл. Д-р Уеър набляга на важността от сътрудничество между археолози и предприемачи в началото на всеки нов строеж.

Предприемачът Дейвид Хоумс с готовност подкрепя дейността на Поклингтънското историческо общество, за да се извлече максималната археологическа информация от мястото преди строежът да продължи. Засега работата е спряна и археолозите действат без притеснения в основите на бъдещия жилищен квартал. Всички находки от терена ще бъдат съхранени и пренесени в местния исторически музей, където работата над тях ще продължи.

Досегашните усилия на специалистите са прибавили към колесницата и коня още няколко ценни предмета: меч, щит, няколко копия, аграфи и керамични съдове. Целият този инвентар е открит в някогашна редица погребални могили, които в този район винаги са с квадратна основа.

Разкопките хвърлят светлина върху притежанията на араската култура, чиито представители са живели в Северна Англия преди 2 500 години.

Представители на местния общински съвет изразяват благодарността си към предприемача, който доброволно е спрял строителната работа до завършване на археологическите разкопки.

В последните години във Великобритания са открити немалко монетни съкровища – главно от римския период. Във Франция пък разбирането ни за по-ранната келтска цивилизация бе обогатено със значителни находки в княжеска гробница. Вероятно обаче едно от най-важните археологически открития през изтеклите 2 години за цяла Европа беше осъществено на българското Черноморие – венецианска „кръгла галера“ от XIII век край Резово, заедно с още близо 40 кораба от същия период.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg