Колизеумът в Рим отваря за 14 посетители

От днес работят и Ватиканските музеи

Римският Колизеум посреща по 5 млн. посетители годишно. 2020 г. ще бъде различна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Колизеумът в Рим отваря за 14 посетители

Римският Колизеум посреща по 5 млн. посетители годишно. 2020 г. ще бъде различна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колизеумът в Рим и Ватиканските музеи посрещнаха първите си посетители на 1 юни, след като повече от три месеца забележителностите в Италия останаха пусти заради пандемията от коронавируса. Наклонената кула в Пиза е отворена за посещения от 30 май, а на 2 юни ценителите са добре дошли и в галерия „Уфици“ във Флоренция. Всичко това при спазването на известни условия.

Часовете за посещения ще бъдат променени, за да се избегнат стълпотворения, билетите може да се купуват само онлайн. Билетът за следобедните посещения е намален – мотивация за работещите италианци да дойдат след края на работния ден, докато страната все още не може да посреща чуждестранни туристи.

Билетите осигуряват достъп до Колизеума и Палатинския хълм. Пътеките, по които може да се минава, са строго разграфени.

Отварянето на „Уфици“ предстои във вторник. На 2 юни ще може да се разгледа и голяма изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на Рафаело в „Скудерие дел Куиринале“.

Фантастико

Навсякъде продължават да важат изискванията за социална дистанция. Кулата в Пиза, която обичайно привлича около 5 млн. посетители годишно, вече ще посреща не повече от 15 души. Говорител на институцията признава, че приходите сериозно ще пострадат, но отварят, защото искат да изпратят „послания за увереност и надежда“.

Посетителите трябва да носят маски, както и електронни устройства, които ще ги предупреждават, когато са нарушили дистанцията – същото устройство, вибриращ нашийник, ще се използва и в катедралата във Флоренция.

Вижте още: ВИБРИРАЩИ НАШИЙНИЦИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА КАТЕДРАЛАТА ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ

Колизеумът ограничава посетителите до 14 едновременно, температурата на всеки ще се мери на входа.

От миналата седмица работи и археологическият парк в Помпей. Първите 104 посетители са били местни жители. Надеждите са, че комплексът ще привлече 1,5 млн. души през 2020 г., с 2,5 млн. по-малко от обичайното.

Към момента всички забележителности разчитат на местните хора. На 3 юни ще отпадне забраната за пътуване между различните региони в страната, която сериозно пострада от пандемията. Към 1 юни държавата е регистрирала 232 997 случая на инфектирани с коронавирус, от тях над 33 хил. са смъртни

Изготвят се правилата, за да се отворят границите на Италия за европейски туристи. Същевременно външният министър Луиджи ди Майо осъди политиката на редица европейски държави, които вкараха страната в „черен списък“ и запазват задължителната 14-дневната карантина за гражданите ѝ да влизат на тяхна територия. Сред тях е и България.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах