Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колко е силата на един културен министър срещу багера? (видео)

Велислав Минеков повика жителите на Пловдив на протест край разрушения Тютюнев склад

Велислав Минеков край багера, който срина един от тютневите складове в Пловдив, докато министърът на културата обявяваше пред медиите, че няма да го допусне. Снимка: Стопкадър от видеото - Колко е силата на един културен министър срещу багера? (видео)

Велислав Минеков край багера, който срина един от тютневите складове в Пловдив, докато министърът на културата обявяваше пред медиите, че няма да го допусне. Снимка: Стопкадър от видеото

Спряно беше разрушаването на един от Тютюневите складове в Пловдив… но беше разрушен друг. Сагата, която се разви в бившата Европейска столица на изкуствата, включваше първоначално самотната битка на ангажирана архитектка, намесата на министър на културата и безпощадни багери. С победа за багерите.

През деня на 1 септември архитект Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България съобщи във Фейсбук, че се събаря незаконно една от сградите в изгорялото Тютюнево градче в Пловдив, която е със статут на групов паметник на културата и под защита по силата на Закона за културното наследство. На призива ѝ се отзова министърът на културата Велислав Минеков, който замина „по спешност“ за Пловдив около час след публикацията на Бакалова.

Той пристигна на мястото на разрушаване в компанията на шефа на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, областния управител Ангел Стоев и шефа на полицията в Пловдив Димитър Балев.

Пред журналисти арх. Петър Петров съобщи, че през октомври 2021 г. е започнала процедура за Тютюневия град. Преди две седмици собствениците и общината са били уведомени, че 12 сгради ще получат статут на паметници на културата. Разрушаването на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“ и „Езкарх Йосиф“ е било опит да се изпревари това решение.

Междувременно става ясно, че докато министърът и пловдивските управници са оглеждали едната рушаща се сграда, тютюневият склад на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив е бил съборен до основи.

Така, веднага след завръщането му в София, на проф. Минеков му се налага да тръгне обратно за Пловдив, колкото да регистрира, че сградата на големия пловдивски булевард е срината изцяло. За министъра остана възможността да регистрира разрушението пред камерите на извикани също по спешност телевизионни журналисти.

„Има хора, които подценяват това, че аз съм министър на културата – заяви пред нощните репортери проф. Минеков. – Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Това няма да се случи. Знаете кой съм. Това тук ще бъде прекъснато на всяка цена.“

Служебният министър на културата заяви, че ще поиска възстановяване на сградата „такава, каквато беше“.

„Ще настоявам целостта на град Пловдив да се запази“, заяви той и настоя: „Искам утре в 5 часа да бъда посрещнат отново тук, този път – от гражданите на град Пловдив“.

Минеков призова тези, които милеят за културното наследство на града, да отидат да протестират пред мястото на разрушение.

Връщането на министър Велислав Минеков в Пловдив посред нощ:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС