Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Колко струва Големият бариерен риф

Учени пресметнаха стойността в пари на най-голямата жива структура в света

Големият бариерен риф – като екосистема, като икономически двигател, като световно съкровище – е твърде велик, за да го изгубим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Колко струва Големият бариерен риф

Големият бариерен риф – като екосистема, като икономически двигател, като световно съкровище – е твърде велик, за да го изгубим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко струва Големият бариерен риф? Изключителната органична система край бреговете на Австралия е оценена на 56 милиарда австралийски долара (около 42 млрд. щатски) в доклад на „Делойт аксес икономикс“, според който Рифът има критична роля за поддържането на икономическата активност на континента.

Изследването сочи, че системата допринася пряко с 6,4 милиарда австралийски долара към икономиката на страната, както и че с него са свързани 64 хиляди работни места. Според доклада трябва да се увеличат усилията, за да се защити Рифът, който в последните години е жертва на масово избелване на коралите.

„Изследването ни изпраща ясно послание, че Големият бариерен риф – като екосистема, като икономически двигател, като световно съкровище – е твърде велик, за да го изгубим – казва директорът на фондацията Стив Сърджънт. – Като най-голямата жива структура на Земята и една от най-сложните и многообразни естествени екосистеми, Големият бариерен риф оправдано се счита за безценен и незаменим.“

Установявайки стойността на Рифа, авторите на изследването са оценили, че той допринася с 29 млрд. австралийски долара към туризма и с 3,2 към посетители за отдих, като гмуркачите. Отбелязват се още 23,8 млрд. австр. долара и в „косвена“ стойност – тук влизат например австралийците, които не са посещавали Рифа, но знаят за съществуването му и го ценят.

Данните са събирани в продължение на шест месеца от научни и икономически източници, както и при социологическо проучване сред над 1500 души от 11 държави.

Общата стойност на Рифа е с 12 пъти по-голяма например от Операта в Сидни, посочва Сърджънт.

Вижте още: В ПАМЕТ НА ГОЛЕМИЯ БАРИЕРЕН РИФ (25 МЛН. Г. ПР. ХР. – 2016)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах