Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колко тежи всичко, създадено от човека?

Учени изчислиха масата на техносферата – сгради, кораби, смартфони

Масата на техносферата превъзхожда значително биомасата (материята, образувана от всички живи организми). - Колко тежи всичко, създадено от човека?

Масата на техносферата превъзхожда значително биомасата (материята, образувана от всички живи организми).

Геолози от Университета в Лестър, Великобритания изчислиха, че техносферата — преобразуваната от човека част от биосферата — тежи около 30 трилиона тона. В нейната маса изследователите са включили здания, фабрики, превозни средства, компютри, смартфони… всички обекти от изкуствен произход. Своите изводи учените представят в статия, публикувана в списанието Anthropocene Review.

По думите на специалистите, на всеки квадратен метър от повърхността на Земята се падат около 50 килограма антропогенен (създаден от хора) материал.

Масата на техносферата превъзхожда значително биомасата (материята, образувана от всички живи организми), която е около 2,5 трилиона тона. Много обекти от изкуствен произход с времето могат да бъдат погребани в земните слоеве и да се превърнат в „техноизкопаеми“ (technofossils).

Геолозите предполагат, че количество отделни видове техноизкопаеми, които се различават по форма и текстура, може да достигнат милиарди. Това е повече, отколкото е броят на живеещите днес видове организми – те са около 8,7 милиона.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС