Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Колко здравословна е критиката, дори най-грубата

Известни руски режисьори защитават правото на критика срещу руското кино

Каналът на Евгений Баженов BadComedian в YouTube има над 3 милиона последователи. Снимка: BadComedian/YouTube - Колко здравословна е критиката, дори най-грубата

Каналът на Евгений Баженов BadComedian в YouTube има над 3 милиона последователи. Снимка: BadComedian/YouTube

Най-известният руски блогър и кинокритик Евгений Баженов (BadComedian) е заплашен от руската филмова компания „Kinodanz“ със съдебен иск за 1 милион рубли (€13 638). Компанията иска и свалянето на критичен видеообзор за произведения от нея филм „За гранью реальности“ (Отвъд реалността). Баженов обаче неочаквано получи подкрепа от известни руски режисьори, сред които Фьодор Бондарчук, съобщава сайтът Лента.ру.

BadComedian e псевдоним на Евгений Баженов, видеоблогър и филмов критик – „специализирал се в осмиването на нещастни шедьоври на руското и чуждото кино по пътя на гневното им, конструктивно-постъпателно обливане с кал”, според сайта Lurkmore. BadComedian се нарича и основният канал на Баженов в YouTube, който има над 3 милиона последователи. Критикът смята своите обзори по-скоро за саркастични, отколкото за хумористични. Критичните му видеа са насочени основно срещу руски филми (по-рядко срещу американски, индийски или украински). Понякога публикува и положителни обзори – но в отделен канал – EvgenComedian.

На 3 юни BadComedian разказа в блога си за съдебния иск, предявен му от „Kinodanz“. Според блогъра, компанията претендира, че той е нарушил обема на разрешени цитати в ревюто си за техния филм, чието създаване е спонсорирано от Министерството на културата. В иска си представители на „Kinodanz“ се позовават на стандартите за цитиране в научните дисертации, въпреки че, както отбелязва самият блогър, такова правило в закона няма.

Блогърът привежда и цитати от разговор с представител на „Kinodanz“:

„Вие ни разваляте репутацията, а с помощта на съда ще можем да си я възстановим. Зад нас стоят влиятелни, много влиятелни хора, имаме подкрепата на Министерството на културата”.

BadComedian отбелязва, че филмът „Отвъд реалността” е подкрепен финансово от Министерството на културата. Той е убеден, че това противоречи на обявените от министър Медински приоритети – пари да се дават само на филми с тематика, близка на руския зрител.

„Отвъд реалността“ е руски филм с премиера през март 2018 г. По сюжет спекулантът Майкъл събира екип от хора с паранормални способности, за да ограби казино. Сред героите няма руснаци, действието се развива в Западна Европа, филмът е заснет на английски. В IMDb зрителската оценка на филма е 4,6 (въпреки участието на звездата Антонио Бандерас).

В тази връзка режисьорът Фьодор Бондарчук отбелязва, че видеата на Баженов може да изглеждат „груби, сурови и необективни, но те са неразделна част от една здрава филмова индустрия”. Той признава, че гледа всички видеа на блогъра. Според Бондарчук, работата на Баженов е „новата руска кинокритика”.

Режисьорът сочи и, че компанията „Kinodanz“ постоянно споменава Министерството на културата, което според него, няма никакво отношение към обвиненията срещу блогъра.

Режисьорът Владимир Бортко призова BadComedian да не се отказва от блога си.

„Всеки опит за задушаване на критичното възприемане на филмите е смъртоносен за националното кино. Когато държавата изразходва толкова много пари, за да да подкрепя руското кино, критичното око става особено важно – пише той във Фейсбук. Но и добавя, че – в този случай няма достатъчно фактическа информация, за да се прецени кой е прав, а кой не е”.

Трети кинаджия – режисьорът и продуцент Александър Роднянски, споделя, че не харесва видеата на BadComedian, а специално обзорът за „Левиатан” му се е видял несправедлив и неточен.

„Но критиката, дори острата и неприятна за авторите на филмите, е неразделна част от една здравословна индустрия. И – по-общо казано – от едно здраво общество. Мога да се съглася или да не се съглася с изявленията на конкретен блогър, но него го гледат милиони, при това доброволно – и неговото мнение е важно за огромна част от нашата аудитория“, казва Роднянски в своя акаунт в Instagram.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах