Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Колтура ми Наско

Наградете героите на културните спецоперации

Кaрикaтурa: Чaвдaр Николов/Пaрс-прес - Колтура ми Наско

Кaрикaтурa: Чaвдaр Николов/Пaрс-прес

През последните два-три месеца, откакто Русия не нападна Украйна и не започна война (по думите на Путин и неговият външен министър), светът се променя с шеметни темпове, България – също. Това, което у нас остава неизменно, е трепетното очакване на 24 май, когато по традиция, по-стара от шопската салата и Леденото хоро, Министерството на културата раздава награди.

Така е правил Георги Йорданов, така правеше и Вежди Рашидов. Сега ще го прави все още доста по-младият Наско от Хасково, който дълго време не е живял сред българска култура. Освен това, в новата политическа обстановка няма да е много уместно наградите пак да получат обикновени мирни музиканти, актьори и художници. Затова ще се опитаме да му помогнем с няколко предложения предимно на хора – патриоти, ветерани в културните спецоперации.

Награда за защита на светото православие трябва да получи Явор Дачков. Той се бори смело с либералните бесове  – защитнци на п…сти, лесбийки и транссексуални, с филмите за вампири, които възпитават вампиризъм у децата — и с обезличаващите духовната ни същност маски, налагани от медицинските фашисти и властта по време на пандемията.

Специална награда за изключително остроумие на името на Иван Крилов, руски баснописец и борец със западничеството, заслужава лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. От трибуната на Народното събрание Костадинов нарече вицепрезидента на САЩ Камала Xapuc „Камила Харис“, и след като председателят на Народното събрание му обърна внимание, че името е друго, Костадинов отвърна:

„Kakво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога“.

Наградата за високи постижения в културата на невербалните диспути печели изобретателна гражданка, чието име полицията засега отказва да съобщи. По време на мирен протест пред Паметника на съветската армия тя развявала червеното знаме на категоричния неутралитет и скандирала миролюбиво „Долу нацизма“, „България над всичко“ и „Вън от НАТО и Европейския съюз“, когато пред очите ѝ нагло се изпречила контрапротестърка с фашисткото знаме на Украйна, съобщават източници от Фейсбук. Преди полицаите да я лишат от правото ѝ да се изразява свободно, патриотката скочила и смело захапала за ръката нацистката — която не успяла да ѝ отговори нищо смислено.

Обща награда за политическа прозорливост заслужават Петър Волгин (който според една публикация в Уикипедия е женен за Костадин Костадинов и е баща на Буратино) заедно с Боян Чуков, Валентин Вацев, отново Явор Дачков и още няколко анализатори. Всички те в рамките на от няколко дни преди до един ден след (поради по-късното редакционно приключване на броя) осмяха американските разузнавателни служби и категорично предсказаха как ще се развият отношенията между Русия и Украйна (винаги обратно на техните прогнози).

Има и още много — от Гунчева, през Карбовски до Киро Брейка, които заслужават спец награди, но споменатите имена са достатъчно за ориентация на младия министър.


Източник: Прaс-прес

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах