Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Колумб е роден в Португалия и е син на Владислав Варненчик?

Мореплавателят е роден в Мадейра и е наследник на полския крал, избягал там след битка с турците, твърди португалски историк

Христофор Колумб - Колумб е роден в Португалия и е син на Владислав Варненчик?

Христофор Колумб

Колумб не е бил италианец от простолюдието в служба на испанската монархия, а доверено лице на португалския крал, който много е знаел, че не тръгва за Индия а за Америка, твърди историкът Мануел Роса, цитиран от испанското издание АВС.

Роса, посветил се на живота и плаванията на Колумб, заявява, че е намерил неопровержимото доказателство за своята теория. В статия, публикувана в списанието „e-Spanish Legal History Review“, историкът пише, че Завещанието на Колумб, на което се основава официалната теория, че се е родил в Генуа, е фалшиво.

„Завещанието от 1498 г. е фалшификация, направена деветдесет години след смъртта на Колумб“, разкрива историкът в испанската новинарска агенция Efe.

„Открих, че предполагаемият документ е оспорван и от испанското правосъдие. Решението му е, че той не струва и пет пари“, добавя Роса.

„Историята на Колумб е фалшива“

„Откритието поставя под съмнение всичко написано досега за Колумб. Историята на Колумб, така както ни е разказана, е напълно фалшива“, заявява Мануел Роса.

Карти, принадлежали на Христофор Колумб.

Карти, принадлежали на Христофор Колумб

Ако е така, фалшификацията подкрепя теорията на Роса, че изпратеният от Католическите крале в Индия не е бил италианец.

„Колумб е роден в Мадейра (Португалия) и всъщност е син на полския крал Владислав ІІІ, избягал в Мадейра след битка с турците, при която се е смятало, че е загинал“, обяснява ученият.

В Мадейра бащата на Колумб е живял под фалшивото име Енрике Алемао.

Мануел Роса, който през 2008 г. публикува труда си „Колумб. Неразказаната история“, в която вече бе започнал да оборва официалната биография на откривателя на Америка, днес призна, че е наясно с критиките, които ще последват от страна на колегите историци.

„Смятат му за човек, който иска да пренапише историята, но не трябва да се крие, че официалната версия за Колумб е фалшива“, упорства ученият.

Довереното лице

Ученият твърди в книгата си, че Христофор Колумб е служил тайно на интересите на Португалия, и съзнателно е отклонил вниманието и средствата на испанската корона от източните пазари, предприемайки плаванията към Америка, вече открита от португалците, но считана за икономически безинтересна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg