Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комарницки блокиран във Фейсбук за заплаха срещу него

Модерацията на българския сегмент от Фейсбук все още е с проруска насоченост

Христо Комарницки. Снимка: Площад Славейков - Комарницки блокиран във Фейсбук за заплаха срещу него

Христо Комарницки. Снимка: Площад Славейков

Фейсбук вече блокира и за чужди думи – карикатуристът Христо Комарницки е с ограничение за 24 часа, защото е публикувал скрийншот от заплаха срещу самия него.

Комарницки е получил заплаха от фейсбук потребител, който го е нарекъл „фашист” и е заявил, че „такива като него трябва да се разстрелват директно”. След като е публикувал скрийншот от заплахата, Фейсбук е наложил ограничение на профила на карикатуриста. Заплашвалият го обаче не е нито ограничен, нито блокиран.

Въпросната заплаха срещу Комарницки, която все още е активна във Фейсбук пространството.

 

Това е поредният случай за несправедливо прилагане на правилата от страна на социалната мрежа, чието модериране за България се управлява от компанията „Телъс България”. Все по-често след масово докладване са замразяват или блокират профили на хора, които говорят против Путин и войната му срещу Украйна. Отстраняването е непропорционално спрямо нашествието от тролски профили, ангажирани с агресивно налагане на проруски позиции, които използват неправомерна лексика и заплахи. Те обикновено остават ненаказани.

Бяха спрени профили на лидери на общественото мнение като Николай Слатински, Евгений Дайнов и Мартин Осиковски, например, които публикуват сериозни анализи по темата.

Наскоро беше изпратена петиция до Европейския парламент, свързана с този проблем. В петицията, подписана от повече от две хиляди души, се казва:

„За съжаление в последно време наблюдаваме симптоматично зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват цели профили на знакови критични български гласове. Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“. Същевременно многобройни сигнали срещу открито пропагандни профили с недвусмислена проруска насоченост, които разпространяват крайно неуместно съдържание (фалшиви новини, обиди на расова и/или етническа основа и т.н.) по правило остават безрезултатни. Системата в този случай винаги „благодари“ за подадения сигнал и уточнява, че „нарушаване на правилата на общността“ не е налице.”

Въпреки усилията да се намери контакт с компанията „Мета”, за да се променят негативните тенденции в модерацията на българския сегмент от Фейсбук, засега резултати няма.

Вижте още: ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ДО ЕС И „МЕТА”: ПРОМЕНЕТЕ МЕХАНИЗМИТЕ НА ФЕЙСБУК, СПРЕТЕ ТРОЛОВЕТЕ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg