Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Комарницки към Нова тв: Не показвайте повече карикатурите ми

Как тези журналисти от тук нататък ще продължат да търсят истината, пита карикатуристът

„Обяснението на Нова и „Нет инфо“ с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно. Нелепо е журналистиката да бъде обвързвана с приходи и разходи“, казва Христо Комарницки. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Комарницки към Нова тв: Не показвайте повече карикатурите ми

„Обяснението на Нова и „Нет инфо“ с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно. Нелепо е журналистиката да бъде обвързвана с приходи и разходи“, казва Христо Комарницки. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Христо Комарницки – един от последните мохикани на политическата карикатура у нас – отправи призив към Нова телевизия да спре да показва в ефир неговите карикатури. В сутрешния блок „Здравей, България“, където до сряда се излъчваха видео карикатурите на Чавдар Николов, а след това бяха заличени от всички сайтове на „Нова броудкастинг груп“ и „Нет инфо“, често показват и работите на Комарницки от последна страница на вестник „Сега“ в прегледа на печата.

„Щом в ефира им няма място за карикатурите на Чавдар Николов, значи няма място и за моите“, каза пред „Площад Славейков“ Комарницки.

След излъчването на видео карикатурата „Свинска опашка vs Конска опашка“, осмиваща позицията на премиера Бойко Борисов относно ловците на мигранти по турската ни граница, договорът на Чавдар Николов с Нова и „Нет инфо“ бе прекратен. Мотивите са ниска ефективност на клиповете, иначе с хиляди и десетки хиляди импресии.

„Това е много тъжно и тревожно събитие – продължи Комарницки. – Може да ви прозвучи пресилено, но бих го оприличил на стрелба в редакцията на „Шарли Ебдо“. Да заличиш творчеството на един творец е равносилно на убийство. Варварски акт.“

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

За Комарницки най-тъжното е, че утре журналистите от Нова и останалите медии на „Нет инфо“ ще продължат да се кичат с надписи „Аз съм Шарли“ и прочие лицемерни прояви:

„Искам да попитам тези журналисти как от тук нататък ще продължат да търсят истината… Обяснението им с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно. Нелепо е журналистиката да бъде обвързвана с приходи и разходи. Ние не продаваме плодове и зеленчуци. Учудващо е, че все още няма реакция от Съюза на журналистите, от Съюза на художниците. Затъваме. Все повече…“

Христо Комарницки ще присъства на протеста срещу свинщината с Чавдар Николов в петък в градинката пред „Кристал“.

Вижте още: ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЕДНА СВИНСКА ОПАШКА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах