Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Комедия на слугите

Николай Бареков и Волен Сидеров си стиснаха ръцете. - Комедия на слугите

Николай Бареков и Волен Сидеров си стиснаха ръцете.

Навалица от комедианти напира да влиза в политиката. Шутовете стават особено активни преди избори, защото и актьорите, и любителите на публични етюди са заплатени повече от добре. Акробатите Сидеров и Бареков днес се събраха в трупа, за да премятат заедно публиката по време на протестите. Това е гнусничка комедия на слугите, които се плезят, подлагат крак и си умират от смях, когато някой падне. В театъра е приятнострашно, а навън стана смешнострашно.

Лудите се събраха!, написаха във фейсбук. Вярно, приличат на психопати, но луди ще бъдат онези, които пуснат бюлетина за тях. Бареков се заканва да ни бъде премиер, президент, депутат…, каквото стане. Но двамата с повелителя на мухите Сидеров имат за задача най-вече да попречат на Бойко Борисов да се върне във властта. В останалото време ролята им е да отвличат вниманието от уродливите израстъци, които се веят начело на държавата.

С дудук или без, Бареков си умира да го дават «по телевизора», пък и сега сигурно е по-добре платен. Въпреки големия пазар на журналисти, който направи в Тв7, никой не гледа тази телевизия. Панаирите му вече хващат дикиш по всички медии, бившите му колеги го канят с погнуса, но в името на рейтинга. Както правеха навремето с Янето – друг един въжеиграч в политиката, който в края на краищата пропадна женен и ненужен.

Волен Сидеров бе усмирен временно от «санитарите» в медиите, които му ограничиха достъпа до ефира. В момента всеки, споменал публично името му, вдъхва сила на този Голем, дава материя на това неживо създание, намира му враг, срещу когото да скача. Този Педя човек е най-силен в малките роли, за които е нужен един пръст, нищо повече, нито грам собствена воля.

Всяка нова «мисия» печели на Волен номинация за следващите избори. Сега явно ще му бъде платен още един спектакъл, но вече в дует с другия Луд шапкар в Страната на чудесата България. Ако перифразираме Теди Москов – за тези двамата шутът отзад би бил крачка напред.

Такава е нашата комедия от грешки. Фрик шоуто на Сидеров и Бареков като авангард на червено-кафявата безформена маса срещу ордата на дивите каратисти – това са пехливаните на тепиха преди избори. Другите за жалост не играят. Зад кулисите се чуват едва-едва фанфарите на Прокофиев…, пардон – Прокопиев, както и неколцина реформатори-проповедници, които още не са пробвали как звучи гласът им пред публика.

Дано студентите напуснат салона и се качат на сцената.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg