СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комедията „Смъртта на Сталин“ и коментарът на Кремъл

В Русия все повече хора все по-често искат забрана за всичко, което не им харесва в изкуството - вчера наскърбени клоуни, днес православни християни, утре комунисти-сталинисти

Плакат на „Смъртта на Сталин“ - Комедията „Смъртта на Сталин“ и коментарът на Кремъл

Плакат на „Смъртта на Сталин“

В Русия обществените спорове около събития в света на изкуството набират все по-голяма сила. След все още непоказаната кинодрама „Матилда“, в нов повод за разгорещени дебати е напът да се превърне британската черна комедия „Смъртта на Сталин“, за която не се знае дали изобщо ще бъде разпространявана в Русия.

Но в социалните мрежи вече прехвърчат първите искри на възмущението, че някой си е позволил да вкара Бащата на народите, Вожда на световния пролетариат и Генералисимуса, освободил еднолично света от кафявата чума на нацизма, в комедия. Предстои да видим дали и вождът Сталин ще събере толкова екстремно настроени защитници, колкото императорът-светец Николай II или пророкът Мохамед в други страни.

По повод протестите срещу „Матилда“ писателят и политик от Национал-болшевишката партия (с председател Едуард Лимонов) Захар Прилепин упрекна обидените от още нестигналата до екраните драма не само в цензура и опит за налагане на своите ценности на цялото общество, но и в презрение към съветския период. Той недоумява защо е този гняв сега – заради един филм за царя, а когато в много филми, книги, вестници и списания постоянно са „оскърбявани“ Ленин и Сталин – нищо.

„Започвайки от 1987-а и след това 30 (тридесет!) години развенчаваме и унижаваме другаря Ленин, другаря Сталин, другарите Фрунзе, Будьони, Жуков и прочие маршали, политръководители, красноармейци, чекисти  и останалите надзиратели и ченгета… – написа във Фейсбук Прилепин. И продължава:

Съветският човек –  поруганият, оплют, унижен и оскърбен съветски човек – тридесет години седи и гледа филми за себе си: какъв доносник и надзирател е той, как са го ръководили канибали и мястото му е на боклука. 30 години гледа и търпи. Поплаче малко и пак гледа какво се случва в „Московската сага“, серия сто шестдесет и пета – „Берия на лов за нимфетки“. И нищо – още 30 може да гледа все същото. Наистина религиозно търпение.

А „Матилда – о, ужас, о, мерзост! По-страшен пасквил не сме виждали!“

По този повод сайтът „Взгляд“ пише, че сарказмът на Прилепин е разбираем – 30 години съветската история и особено лидерите на държавата в този период често са изобразявани карикатурно – но досега не е имало такива опити за спиране на филми и заплахи за палежи. Но пък и никога досега през последните 50 години Сталин не се е радвал на толкова високо одобрение (за разлика от Ленин) и в страната не са били възстановявани и издигани нови толкова много негови паметници. За последните 12 години броят на руснаците, одобряващи поставянето на статуи на Сталин е нараснал от 36% на 39%, а тези, които са против тях, са намалели – от 50% през 2005 г. на 38% през 2017 г.

„Смъртта на Сталин“, режисьор на който е британският сатирик Армандо Янучи, разказва за последните дни от живота на съветския ръководител и суматохата, в която се оказва ръководството на СССР след смъртта му. В основата на историята е едноименният комикс на французите Фабиен Нури и Тиери Робен.

Стив Бушеми играе Никита Хрушчов, Джейсън Айзъкс е Георгий Жуков, Рупърт Френд – Василиий Сталин, а Олга Куриленко изпълнява ролята на пианистката Мария Юдина. Дали „Смъртта на Сталин“ ще има разпространение в Русия (и у нас), засега не е ясно.

Но въпреки това Кремъл – в лицето на прессекретаря на президента Путин, Дмитрий Песков, вече направи коментар. Той подчерта, че не му е известно нищо за филма, но Министерството на културата „никога не е проявявало повърхностен подход при издаването на удостоверения за киноразпространение“. Изявлението му бе в отговор на въпроса на журналисти дали филмът за Йосиф Сталин няма да предизвика възмутени реакции на комунисти така, както филмът на Алексей Учител за Николай II, довел до протести от страна на православни християни – а „То“ – по Стивън Кинг – до демонстрации на наскърбени клоуни в Москва.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС