Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Коментари в Русия за острата реакция на нашето Външно: Нов фашизъм

„Едва ли България щеше да съществува днес като независима държава, ако през 1944 г. Червената армия не я беше освободила от профашисткия режим“, пише ТАСС

Паметникът на съветската армия в центъра на София, вдигнат след държавния преврат в България, осъществен с помощта на чуждата войска. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Коментари в Русия за острата реакция на нашето Външно: Нов фашизъм

Паметникът на съветската армия в центъра на София, вдигнат след държавния преврат в България, осъществен с помощта на чуждата войска. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Как реагират руските медии на изявлението на българското Министерството на външните работи относно изложбата, организирана от руското посолство в София, наречена „75 години от Освобождението на Източна Европа от нацизма”? Засега повечето все още се придържат към официалните публикации от нашето министерство и отговора на руското посолство. Някои обаче вече са намерили гневни коментатори, които не могат да сдържат възмущението си от българската позиция. Има и едно изключение, но за него накрая.

Вижте още: ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КЪМ РУСКОТО ПОСОЛСТВО: НЕ СТЕ НИ ОСВОБОДИЛИ НА 9.IX.1944 Г.

Федерална агенция „Новости“:

Пред Федерална агенция „Новости“ журналистът, публицист, политолог и общественик Армен Гаспарян призова за твърд отговор на изявлението на България за ролята на СССР във войната и е възмутен от „поредния опит да се принизи ролята на СССР в Освобождението на Европа от нацизма”.

„Тези опити са свързани с общата позиция на Западните страни, насочени към преразглеждане на историята на Втората световна война – отбелязва Гаспарян в коментара си за агенцията. — Това е последователна позиция на Запада и тази програма се реализира в продължение на дълго време. Така че рано или късно, разбира се, трябваше да бъде поставен и въпросът за освобождението на Европа.”

Политологът смята, че „забавянето“ на западните държави с осъждането на СССР за освобождението на Европа е свързано с Холокоста – геноцидът над евреите от Хитлер.

„Нямам никакви съмнения: ако Хитлер не беше започнал да изтребва европейските евреи, той отдавна ще бъде реабилитиран в общественото съзнание на западните страни – твърди експертът. – Скоро със сигурност ще започнат за доказват, че Хитлер просто не е имал друг избор, освен да нападне нашия „адски Мордор“, за да донесе освобождение на народите, оказали се под „мрачното иго на азиатския болшевизъм”, така да се каже. Тази позиция все още не е активирана, но мисля, че това е въпрос на 10-20 години. Сигурен съм, че ще стигне дотам.“

Гаспарян има много въпроси във връзка с твърде пасивната реакция на Москва към нападки, подобни на изявлението на българското външно министерство.

„Защо не привикахме в нашето външно министерство посланика на България да даде обяснения?! – възмущава се събеседникът на сайта. – Защо сме принудени да търпим стоически такива обиди? Разбирам, че не е в традициите на една велика сила да обръща внимание на всяко нищожество от канавката, но количеството на подобни обиди надмина всякакви разумни граници – и това се случва всеки ден!

Дали не е време да започнем да отговаряме така, че нито една болонка дори да не си помисли да залае в наша посока? Според мен, това, която се случва сега е просто позор” — емоционално резюмира Армен Гаспарян.

„Парламентская газета”:

„България призова борбата на съветския народ срещу нацизма да не се счита за освобождение на Европа“.

„Москва 24”:

„В Съвета на федерацията отговориха на изявлението на България за ролята на СССР във Втората световна война.

Председателят на комисията по външни работи на федерацията Владимир Джабаров реагира на изявлението на българското външно министерство относно изложбата по повод годишнината от освобождението на Източна Европа, съобщава RT.

„Надявам се президентът (на България – бел. ред.) да каже, че това е неприемливо… Да се обвинява Русия във въвеждане на – както казват „окупационния режим“, е неморално“, каза Джабаров.

Сенаторът призова да не забравяме, че Съветският съюз е донесъл мира в Европа“.

Българската редакция на ИА „Новинарски фронт”:

„БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМУТЕНА: ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО Е ПРЯКА ПРОПАГАНДА НА ФАШИЗМА И НАЦИЗМА, ПОРЪЧАНА ОТ ЗАПАДА

Българите осъждат кощунствения текст и се разграничават от представената „позиция“, а скандалът продължава да набира скорост.

„Кой е авторът на този текст? Действително ли работи във външното министерство? Каква длъжност заема; ако е така, къде е учил, в Съединените щати?

Авторът наясно ли е, че благодарение на Русия съществува нашата страна и ние сме единствените, които не са загубили своята територия?“, пишат в социалните мрежи.

И да, наистина съобщението, публикувано на уебсайта на Министерството на външните работи, се появява в навечерието на изложбата (9 септември) и в изявлението не се посочва кой е подготвил самото изявление.
Братският руски народ ни освободи два пъти!!! И винаги трябва да помним това и да защитаваме историческата истина!

Откъде накъде Министерството на външните работи се позовава на международното право за тълкуване на историческо събитие?

„Последната декларация на МВнР под ръководството на Захариева е откровена пропаганда на фашизма и нацизма! В крайна сметка…“, пише експертът по сигурност Боян Чуков.

„Като слушам какво се говори във Варшава при отбелязването на началото на Втората световна война и обвиненията срещу Русия… в най-скоро време очаквам Берлин да обяви, че Германия има най-голям принос в разгромяването на нацизма.

Това е абсолютна провокация срещу историческата истина и милионите жертви, загинали във войната. Тя противоречи на българските национални интереси“, коментира Светлана Шаренкова.

България е в шок. По какъв елементарен начин западните служби ползват трибуната на Външно министерство, за да ни вкарат в международен скандал“.

Руската редакция на „Новинарски Фронт”:

„Декларацията на Министерството на външните работи на България е проява на новия фашизъм в Европа и по света! Това е срам за България. Българите добре знаят историческата истина! Преди 75 години славната съветска армия освободи Европа и България от фашизма и спаси страната ни от нова национална катастрофа с активното участие на антифашистка съпротива, на нашите достойни родители и предци! Вечна слава!!!“, пише в мрежата Емилия Лазарова.

„Българите призовават премиера и президента да се извинят и да поискат оставката на служителя на Външно министерство, който е дал това изявление, което може да завлече България в дипломатически скандал“.

ТАСС:

„Едва ли България щеше да съществува днес като независима държава, ако през 1944 г. Червената армия не я беше освободила от профашисткия режим. България беше част от фашисткия блок, помогна на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, държеше германски войски на своята територия и доставяше различни продукти и материали на нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултатите от войната? Тогава може да се преразгледа и отношението към България след нея. Историческата слепота никога не е допринасяла за нормалното развитие на обществото”, заяви научният ръководител на Руското военноисторическо дружество (РВИО) Михаил Мягков пред ТАСС.

От РВИО смятат, че в България са забравили за приноса на СССР в Освобождението на страната от нацизма. Мягков припомни, че Съветския съюз ни е оказал значителната помощ за възстановяването на българската икономика преди и след „освобождението“.

„Българското ръководство трябва да си спомни как през септември 1944 г. народът посрещна Червената армия на българската територия с хляб и сол, каква огромна икономическа помощ  оказа СССР на България по време на войната и след войната, че българите и съветските войници заедно се биеха през 1944-1945 г. Да забравите това означава да предадете паметта на вашите предци. Ние в РВИО сме сигурни, че и днес по-голямата част от българите смятат Червената армия за освободителна армия. Но трябва постоянно да напомняме на европейците, включително и на българите – нашите братя, че именно Съветският съюз даде решаващия принос за Великата победа. Състоянието на война между СССР и България продължи само няколко дни и нито един съветски войник не беше убит от български куршум. Това наистина беше проява на нашето братство и искрено приятелство между народите“, казва историкът.

И накрая обещаното малко по-различно мнение – от сайта на радио „Эхо Москвы”:

„Ситуацията с обвиненията на България срещу Съветския съюз изглежда двояка. СССР побеждава нацизма в Европа, но след това наистина установява свой суров режим там“, отбелязва историкът Алексей Кузнецов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах