Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Комерсиално срещу фестивално кино и в конкурса за шеф на Филмовия център

Само двама кандидати се явиха на конкурса

Двамата кандидати за шеф на Националния филмов център - Ваня Райнова и Петър Тодоров. Снимка: Стопкадър от записа на събеседването - Комерсиално срещу фестивално кино и в конкурса за шеф на Филмовия център

Двамата кандидати за шеф на Националния филмов център - Ваня Райнова и Петър Тодоров. Снимка: Стопкадър от записа на събеседването

Творци срещу разпространители – конфликтът, който стана явен при изслушването на кинодейците в Комисията по култура към Народното събрание, намери израз и в процедурата по избор на нов шеф на Филмовия център. Конкурсът за избор на директор на ИА „Национален филмов център“ премина през фазата „изслушване на кандидатите“.

От тримата, подали документи, се явиха само двама – Ваня Райнова и Петър Тодоров. Александър Донев е поискал отвод на кандидатурата си с аргумента, че не вижда начин „да се направи нещо повече за българското кино при провеждане на настоящата културна политика“. Заседанието на комисията и разговора с желаещите да оглавят НФЦ бе публикувано изцяло в Ютюб.

В тричасовата беседа с кандидатите взе участие цялата назначена от Министерството на културата комисия с председател оператора Иван Тонев и членове режисьорите Андрей Паунов, Иван Павлов, Димитър Коцев-Шошо, както и три представителки на различни отдели от Министерството на културата.

Още в началото Ваня Райнова заяви, че миналата година е била продуцент на филм, режисиран от Андрей Паунов. Това промени дневния ред и Паунов пожела да се оттегли от комисията, за да няма конфликт на интереси. Така, без да се включва нов член, журито за избора остана шестчленно.

В хода на дискусията стана ясно, че двамата кандидати са разположени на двата полюса по отношение на най-актуалния дебат – „комерсиално срещу фестивално кино“, който бе поставен в открито писмо, подписано от 38 кинорежисьори.

Ваня Колева Стоянова-Райнова е сценарист и продуцент, автор на няколко късометражни филма и продуцент на „Януари“ – филм на Андрей Паунов от 2021 г. Нейната позиция по темата с преструктурирането на НФЦ повтаря в общи линии общата позиция, изразена от киногилдиите още преди приемането на Закона за филмовата индустрия и правилника за неговото прилагане. Според нея разграничението между зрителско и фестивално кино е злополучна формулировка. По-скоро става дума за противопоставяне между художествено авторско кино и аудиовизуални продукти, създадени с цел забавление. Та изрази мнение, че ролята на държавата е „да формира вкус у зрителите, а не да обслужва масовия такъв“. Затова НФЦ трябва да подкрепя основно авторското оригинално кино, като заедно с това култивира публиката.

Петър Димитров Тодоров, вторият кандидат в конкурса, е натрупал опит основно в дистрибуторската част – киноразпространението. Той защитава теорията, че всеки филм има право да бъде финансиран, още повече, че „Европейската комисия казва, че един филм може да бъде и комерсиален, и културен”. Той предлага и промяна в начина, по който се оценяват проектите – да се премахнат художествените комисии и да се заменят от двама експерти, които да оценяват проектите независимо един от друг, като се арбитрират от трети експерт при необходимост. Или да се въведе двустепенно оценяване – по документи и публична защита пред жури. Според Петър Тодоров киноразпространителите също трябва да имат думата при оценяване на проектите за бъдещи филми. Част от неговата концепция е придобиване и преобразуване на сградата на „Модерен театър“ в София, която да се превърне в специализирано кино за документални и анимационни филми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах