Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комикс срещу изнасилванията в Индия

Жена-супергерой срещу закостенелите патриархални ценности

Зная, че проблемът със сексуалното насилие в Индия не е законов – той е културен проблем, казва създателят на комикса. - Комикс срещу изнасилванията в Индия

Зная, че проблемът със сексуалното насилие в Индия не е законов – той е културен проблем, казва създателят на комикса.

Хиляди индийци маршируваха през декември 2012-а срещу брутално полицейско насилие в знак на протест срещу жестокото изнасилване на 23-годишна студентка, която почина от раните си. Съвсем скоро документалният филм „Дъщерята на Индия“, забранен в страната, показа един от нападателите да заявява, че 50% от вината за зверството е на момичето. И докато случаите на изнасилвания в Индия са вече толкова чести, та чак тривиални, малка група творци се борят срещу бездействието на властта с комикси.

Рам Девинени по време на нападението срещу студентката живее в Делхи. По време на един от протестните маршове той попитал полицай за мнението му и получил отговор: „Добрите момичета си стоят вкъщи през нощта“.

„Зная, че проблемът със сексуалното насилие в Индия не е законов – той е културен проблем. Нужно е да стане промяна в мисленето, особено в посока ролята на жените в модерното общество. Вкоренените патриархални ценности трябва да бъдат преборени“, заявява Девинени пред „Индипендънт“.

Решението е Прия

Прия е главната героиня в безплатен комикс. Тя е оцеляла след групово изнасилване, низвергната от семейството и селото си. Прия се обръща към Парвати, богинята на любовта и отдадеността, и с помощта на Шива триумфално се завръща в дома си, за да окуражи жените и мъжете да нададат глас срещу половото насилие.

Израстването на младите жени в Индия никак не е лесно...

Израстването на младите жени в Индия никак не е лесно…

Комиксът е красиво изрисуван и директно оспорва някои от нормите, които удължават липсата на стойност у жените в индийската култура. Като един от създателите на проекта, Рам Девинени, се надява творбата – която планират да разпространяват в началните училище в цялата страна – да помогне в промяната на поведението, водещо до изнасилвания и сексуално насилие.

Девинени признава, че като малък е бил силно повлиян от комиксите, които е чел – с легенди от хиндуизма и митологията, но разказани по съвременен начин. Близо 80% от населението в Индия са индуисти – и всеки открива различен път към религията, като особено младите често предпочитат рисуваните разкази. „Това създава колективно съзнание на съвременната индийска култура“, казва Девинени.

„Исках да създам нов супергерой“, обяснява той: „Прия е жертва на изнасилване, но е оцеляла и чрез мощта на убеждаването тя е способна да мотивира хората да се променят“.

Комиксът може да бъде видян и свален от тук!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90