Комисия в Лондон преосмисля статуи, имена на улици и сгради, графити

Всеки трябва да има повод за гордост в публичния пейзаж, казва кметът на британската столица Садик Кан

Паметникът на Чърчил в Лондон бе охраняван от полиция по време на демонстрация, за да не бъде вандализиран. Това лято статуята бе поругавана два пъти с надписи „расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Комисия в Лондон преосмисля статуи, имена на улици и сгради, графити

Паметникът на Чърчил в Лондон бе охраняван от полиция по време на демонстрация, за да не бъде вандализиран. Това лято статуята бе поругавана два пъти с надписи „расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисия за разнообразието в публичните пространства ще оценява статуите, мемориалите и имената на улици и сгради, дори графитите и уличното изкуство в опит градът да намери своето място в настоящия исторически контекст. Кметът на града Садик Кан е обявил отворен „кастинг“ за набирането на членове за комисията (не повече от 15 души), които да подсигурят постиженията и различието да бъдат отразени в британската столица. Целта на комисията е да повиши присъствието на различни етнически групи в публичното пространство в контекста на протестите „Животът на чернокожите има значение“.

Кандидатите трябва са политически независими и да бъдат специалисти в някоя от следните области: културология и история, визуални изкуства, интеграция на обществата и планиране. Тяхната задача е да продължат дискусията как да бъде отбелязвано в градското пространство културното наследство на различните етноси и народи и да дадат съвети за установяването на най-добрите практики и стандарти.

Повечето лондонски статуи, имена на улици и мемориали са препратка към Викторианска Англия, но Кан се стреми да разкаже историята на страната в нейната цялост, както и да отдаде почит на хората от всички общности, допринесли за съвременния облик на Лондон, се казва в изявлението от кметството на града.

Комисията ще работи за по-широкото представяне на чернокожите, азиатците и хората от етническите малцинства, жените, ЛГБТ хората и хората с увреждания. Кметството на Кан вече съдейства за поставянето на статуя на Милисънт Фосет, лидер на движението на суфражистките. Администрацията е подкрепила и проекти за мемориал на Стивън Лорънс, чернокож тийнейджър, убит на спирка в Лондон от извършители с расистки подбуди, както и идея за създаването на Национален музей на робството.

joystation.bg

„Лондон е един от градовете в света, който демонстрира високо уважение към различните етноси и малцинства, но нашите публични пространства не отразяват това – казва в изявление Садик Кан. – Много лондончани имат притеснения за нашите статуи, имена на улици и сгради, мемориали, защото те не успяват да отразят кои сме ние и какво представляваме. Работейки с партньори из цялата столица, Комисията за разнообразие в публичното пространство ще направи така, че всеки има повод за гордост в публичния пейзаж. Затова ще поканя кандидати, които да допринесат за тази важна програма за промяна на Лондон.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах