Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комисия в Лондон преосмисля статуи, имена на улици и сгради, графити

Всеки трябва да има повод за гордост в публичния пейзаж, казва кметът на британската столица Садик Кан

Паметникът на Чърчил в Лондон бе охраняван от полиция по време на демонстрация, за да не бъде вандализиран. Това лято статуята бе поругавана два пъти с надписи „расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Комисия в Лондон преосмисля статуи, имена на улици и сгради, графити

Паметникът на Чърчил в Лондон бе охраняван от полиция по време на демонстрация, за да не бъде вандализиран. Това лято статуята бе поругавана два пъти с надписи „расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисия за разнообразието в публичните пространства ще оценява статуите, мемориалите и имената на улици и сгради, дори графитите и уличното изкуство в опит градът да намери своето място в настоящия исторически контекст. Кметът на града Садик Кан е обявил отворен „кастинг“ за набирането на членове за комисията (не повече от 15 души), които да подсигурят постиженията и различието да бъдат отразени в британската столица. Целта на комисията е да повиши присъствието на различни етнически групи в публичното пространство в контекста на протестите „Животът на чернокожите има значение“.

Кандидатите трябва са политически независими и да бъдат специалисти в някоя от следните области: културология и история, визуални изкуства, интеграция на обществата и планиране. Тяхната задача е да продължат дискусията как да бъде отбелязвано в градското пространство културното наследство на различните етноси и народи и да дадат съвети за установяването на най-добрите практики и стандарти.

Повечето лондонски статуи, имена на улици и мемориали са препратка към Викторианска Англия, но Кан се стреми да разкаже историята на страната в нейната цялост, както и да отдаде почит на хората от всички общности, допринесли за съвременния облик на Лондон, се казва в изявлението от кметството на града.

Комисията ще работи за по-широкото представяне на чернокожите, азиатците и хората от етническите малцинства, жените, ЛГБТ хората и хората с увреждания. Кметството на Кан вече съдейства за поставянето на статуя на Милисънт Фосет, лидер на движението на суфражистките. Администрацията е подкрепила и проекти за мемориал на Стивън Лорънс, чернокож тийнейджър, убит на спирка в Лондон от извършители с расистки подбуди, както и идея за създаването на Национален музей на робството.

„Лондон е един от градовете в света, който демонстрира високо уважение към различните етноси и малцинства, но нашите публични пространства не отразяват това – казва в изявление Садик Кан. – Много лондончани имат притеснения за нашите статуи, имена на улици и сгради, мемориали, защото те не успяват да отразят кои сме ние и какво представляваме. Работейки с партньори из цялата столица, Комисията за разнообразие в публичното пространство ще направи така, че всеки има повод за гордост в публичния пейзаж. Затова ще поканя кандидати, които да допринесат за тази важна програма за промяна на Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС